Pregled dojk brez sevanja
Spoštovani g. doktor,
Spadam v rizično skupino pri bolezni dojk, stara sem 54 let in sem bila že trikrat na mamografu v roku zadnjih šestih let. Ta pregled se mi zdi boleč, pa tudi sevanje se bojim.
Slišala sem, da je možno nekje pri Domžalah narediti pregled dojk, kjer ti merijo temperaturo, baje da ne boli in ne seva.
Ali mogoče poznate to aparaturo in kaj mislite, bi bilo pametno narediti pregled tudi tam?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Majda
Draga Majda,
No, če ste v 6 letih bili na mamografiji 3x (vsake 3 leta) potem veretjno ni bilo videti kakšnih posebnih sprememb. Običajno “sumljive dojke” z mamografijo gledajo vsaj enkrat letno.
Res pa je, da obstaja tudi metoda, ki jo omenjate. Gre za mikrovalovno radiometrijo, metodo merjenja temperature kjerkoli do cca 8 centimetrov v globino telesa. Računalniški program za diagnostiko dojk so pripeljali najdalj, čeprav se razvijajo tudi vzporedni programi za diagnostiko bolezni hrbtenice, ščitnice, in še česa. Res je tudi, da naprava, ki omogoča tako merjenje globinske temperature ne ustvarja lastnega sevanja, saj meri le telesu lastno “sevanje toplote v območju mikrovalovnega spektra Plankove krivulje”
Metoda zazna skoraj vsako raščo (menda okrog 90%), ki hitro raste že v stadiju, ko se z drugimi metodami kot sta npr. rentgen in ultrazvok še ničesar ne zazna. Tkivo, ki se razmnožuje je namreč energetsko zelo potratno in ustvarja “več toplote” kot normalno tkivo v okolici. Ker ima naprava okrog 4 cm majhno ploščato anteno, je mogoče na nekaj centimetrov natančno povedati, kje se pričakuje sprememba, tako da jo s klasičnimi slikovnimi metodami lahko potrdimo, če tam že nekaj časa raste ali pa “spremembo pričakamo pripravljeni”, če “se z rentgenom ali UZ še ne vidi” ob času, ko se ravno dovolj poveča, da jo lahko potrdimo in nato zdravimo (praviloma ozdravimo, ker je še dovolj majhna!)
Z napravo razpolaga neko podjetje v Črnučah pri Ljubljani, ki se sicer ukvarja z zdravljenjem težav v hrbtenici in s skeletnimi bolečinami. Ker forum ni namenjen reklamiranju temveč svetovanju vam bom ustrezno telefonsko številko posredoval osebno, če mi pišete na e-mail:
Vprašali ste še ali naj greste tudi na to preiskavo ali ne. Lahko rečem le, da vam zagotovo ne more škoditi, kot to lahko pretirano opazovanje z mamografom (seveda, vsake 3 leta ni pretirano!). Pregled lahko pokaže ali imate res povečano tveganje za raka na dojkah ali pa gre le za benigne spremembe, ki ne kažejo “nagnjenja k raku” toda “motijo rentgensko sliko” do te mere, da se ne da “izključiti” kaj resnejšega .
Draga Nadja,
načeloma pregled z mamografijo ne bi smel boleti, lahko pa ga tako občuti ženska. Pri mamografiji je namreč potrebno dojko stisniti med dve plošči, da jih sploh lahko enakomerno “presvetlimo” z rentgenskimi žarki, ki na film projicirajo sliko različne prepustnosti žarkov skozi tkivo. Pri takem stiskanju lahko občutljive, manjše, zelo velike ali zelo čvrste dojke bolijo.
Na osnovi Vaše informacije sem bila v podjetju MOGY v Črnučah na pregledu dojk. Bila sem presenečena, kako eleganten je pregled dojk. Ljudje so bili zelo prijazni, podarili so mi tudi videokaseto z navodili za pregled dojk. Za Vašo informacijo se Vam lepo zahvaljujem.
Pregled v Črnučah je pokazal, da ni nobenih sprememb, temperaturno polje mojih dojk je “simetrično”. Kaj to pomeni in ali bi vseeno šla še na mamografijo, ki pa jo sama ne želim?
Lep pozdrav,
Majda
Draga Majda,
očitno spadate v skupino z majhnim tveganjem za raka na dojkah in se lahko invazivnemu pregledu z rentgenom še vsaj 1 leto izognete. Radiometrija je namreč precej občutljiv način za ugotavljanje sprememb v dojkah, ki utegnejo biti nevarne, tako občutljiv, da “nakaže” spremembe včasih tudi 2 leti predno je katera od diagnostičnih metod “zlatega standarda”, torej mamografija ali ultrazvok, sposobna kaj pokazati.