Predavanje o avtizmu – odmevi…
Vam je bil všeč Tony Attwood?
Jaz ga nisem poslušal, me je pa ena zelo navdušena udeleženka predavanja popeljala skozi svoje zapiske. Težko ocenim, koliko uporabnega je ona odnesla s seminarja – upam, da ji bodo obsežni zapiski pomagali razreševati izzive, ki jih avtizem vsakodnevno brez milosti servira njeni družini… Ne verjamem pa, da ji bodo v pomoč nekatere njegove izjave, ki so se meni zdele milorečeno neprimerne:
– avtizem lahko enostavno pozdravimo: tako, da avtista zapremo samega v sobo…
Ne morem verjeti!!! Upam, da je šlo za nerazumevanje ali da je bilo kaj narobe s prevodom.
– avtist je nekdo postal zato, ker je v življenju odkril nekaj pomembnejšega kot socializacija…
Spet ne morem verjeti in spet upam, da je bil napačno razumljen – le kaj pomembnega je imel sicer v mislih, kar bi lahko dojenček “odkril”, da bi mu pomenilo več kot ljubezen mame, očeta in drugih bližnjih… Več od občutka varne vklučenosti v družino in sprejetosti v širše socialno okolje?
– otroka, ki naj bi dobil diagnozo avtizem, naj bi on prepoznal že pri treh tednih…
OK – tudi slepa kura zrno najde, lahko se mu je enkrat to tudi res posrečilo, nasplošno pa v strokovni javnosti velja, da je dokaj nezanesljivo že v prvem letu napovedati avtizem – niti najnovejše natančne slike delovanja možganov pri tem niso v pomoč…
Glede na njegov sloves so me take izjave zelo presenetile – upam, da ga niso dobro razumeli in da v angleščini niti ni bilo tako izrečeno!
Mama z zapiski je stara borka na področju avtizma s smislom za humor, tudi jaz sem že veteran avtizma in me težko kaj vrže iz tira (tudi smisel za humor imam – tako vsaj menijo tisti, ki me poznajo), mi je pa druga mamica povedala (novopečena z diagnozo), kako jo je na predavanju lomil jok, medtem ko so se drugi smejali…
Naj bo torej humor ali resna teorija – takšnih neumnosti od strokovnjaka ne bi pričakoval!
Verjetno ne boste našli strokovnjaka, ki bi govoril o holokavstu in zabavljal o Židih, kako je nekaterim plinska celica koristila…
In avtizem je tragedija, ki dobiva že razsežnosti holokavsta, mnogi pa bi se še kar hecali. Saj to se dogaja itak samo drugim… Ampak incidenca strmo narašča (oglejte si graf TUKAJ[/url]) Ko bodo leta 2020 prešteli avtizem med 8-letniki, bodo verjetno ugotovili, da ima avtizem že vsak 40 otrok. Ker pa je avtizem precej pogostejši med fantki kot med deklicami, bo to pomenilo, da je v generaciji 2012 že vsak 20 fantek nekje na spektru avtizma. Nezadržno se nam približuje doba avtizma (Age of autism),ko bo avtizem obiskal že skoraj vsako družino – bomo videli, če se bo čez 10 let še kdo smejal…
Zabavljati na temo avtizma je enako ali pa celo huje kot zabavljati o grozotah 2. svetovne vojne ali Srebrenice.