Prečna lega ploda
Spoštovani.
V 37+2 imam predviden zunanji obrat ploda zaradi prečne lege ploda. V bistvu punčka skozi spreminja lego, enkrat glava levo, drugič desno, bila je že v medenični pa tudi glavični, največkrat pa res prečno. Ocenjena na približno 3500g. Posteljica zadaj. Če bi obrat uspel a menite, da se ji bi še vedno lahko uspelo obrniti nazaj v prečno? In kaj je potem v takem primeru? Sem 16mesecev po prvem porodu, prvi je bil pa ves čas v medenični legi, po zunanjem obratu je ostal z glavo dol. Menite, da imam pač ‘čudno’ obliko maternice, da se ne naštimajo prav? Imela sem ogromno ultazvokov tudi v sklopu ambulante za neplodnost, nihče ni nikdar nič omenil. Zanositvi sta bili naravni.
Pa še zadnje vprašanje-a se zgodi pogosto, da je potreben urgentni CR zaradi obrata?
Spoštovani,
jaz se v vsej svoji karieri, v kateri obračam že vsaj 20 let in sem obračal preko 1000 primerov ter obrnil več kot 500 plodov, doživel 1 sam primer urgentnega CR po obratu in 2 hospitalizaciji zaradi spremenjenega CTG zapisa, ki je dal slutiti, da bo morda kaj narobe, ampak potem ni bilo. Skratka, ta možnost je res majhna. Čudno lego pa imajo plodovi lahko iz najrazličnejših razlogov. Pri drugo in več rodnici je eden od njih tudi zelo ohlapna in raztegnjena maternica, v kateri plod preprosto nima orientacije, ki bi ga silila v nek določen telesni položaj. Kakšne so možnosti za ponovno obračanje ploda po uspešnem obratu je tudi multifaktorielno pogojeno. Torej tega zapleta ne znamo napovedati. Vendar, če ste že 1x rodili vaginalno in če bi se plod med popadki obrnil na zadnjico (ne z nogami naprej), lahko varno rodite tudi v medenični vstavi.