Pozdravljeni,
17mesečna hčerka si je ob padcu, ko je tekla in padla na rob stola močno prebila spodnjo ustnico približno 0,5 cm od desnega kotička ustnice. Preboj je potekal v obliki črke L od zunanje strani ustnice, preko ustnice in na notranjo stran. Danes je na urgenci dobila 5 šivov, 1 zunaj, 3 preko ustnice, 1 bolj notri. Dali so ji anestetik in injekcijo, a se je med šivanjem zelo jokala in komaj smo jo držali da jo je zdravnik lahko zašil. Kar me sedaj skrbi je, da bi želela preveriti, ali je vredu zašito, saj sama težko ocenim, ker mi zgleda grdo, da se ji ne bi poznala brazgotina. Naročeno nam je po jedi splakniti s hladnimi kamilicami, sicer pa čez 7 dni odstranitev šivov.
Zanima me, ali se vi ukvarjate tudi s tovrstnimi posegi in pri tako malih otrocih in če bi jo pripeljala k vam na samoplačniško kontrolo oz. mnenje, če bi bilo potrebno zašito rano še kaj popraviti, da ne bi bila prepozna, ?
Sicer je zdravnik po odstranitvi šivov svetoval prelepljanje brazgotine 2 meseca z steri strip obliži in uporabo Dermatiks silikonskega mazila na rano. Lahko sama trenutno še kaj storim?
naj napišem da hčerko še veliko dojim in tudi zelo rada ima dudo – ji moram to sedaj omejiti da ne poslabšam celjenja?
hvala,
katarina
pozdravljeni,
na žalost vsaka ranica pusti brazgotino. Res je, da se nekatere brazgotine “lepo zarastejo” nekatere manj – to je v večji meri lastnost telesa, v manjši kirurga.
V fazi ,ko je rana že oskrbljena ni priporočlivo povona operacija, saj je možnost vnetij in zapletov velika. Svetujem, da ubogate navodila, ki ste jih dobili. Rana bo zorela vsaj pol leta (to je spreminjala barvo iz rdeče proti bledo kožnati). V primeru da bo brazgotina zelo vidna še takrat pa me lahko obiščete (ali katerega drugaga plastika). Brazgotine ni možno odstraniti, občasno jo lahko stanjšamo, spremenimo smer,…
lp
Lahko vam opišem mojo izkušnjo.Kot otrok sem padla in res močno poškodovala ustnico. Zašili so mi, kot se je raztrganino pač dalo. Ostala mi je ena majhna bunkica, ki so mi jo čez leto ali dve samo pobrusili. Danes nihče ne opazi, če sama ne povem.Tako da se kar potolažite, le času pustite, da naredi svoje. Sigurno bo pol leta izgledalo še “grdo”, potem pa bo lepše. Vem pa, da je pri punčkah pač to “zoprno”.
LP