Pre-dolga menstruacija
Pozdravljeni.
Imam težo in sicer z menstruacijo, ki traja že več kot ene mesec. Za kakšen dan se je celo ustavilo in ni bilo krvavitve, potem pa ponoči oz. naslednji dan spet močna krvavitev in kakšno popoldne spet blaga in tako se vrtim v začaranem krogu že več kot mesec. Sicer sem v naslednjem tednu naročena pri ginekologinji, ampak glede na krvavitev me verjetno ne bom mogla normalno pregledati. Sem pa tja se pojavljalo tudi bolečine v spodnjem delu trebuha in takrat se, oprostite, ker bom tako nazorno opisala, izvali strjena kepa iz mene. Tudi redne menstruacije v zadnjih dveh letih so bile izredno močne, tako da so me pri vsakdanjih opravilih močno okrnile.
Zanimajo me vaše izkušnje in glede na vse prebrano po netu, predvidevam, da bi bili za kaj takega lahko krivi miomi na maternici, oziroma glede na moja leta (48), tudi prihod menopavze.
Vsake vaše informacije bom zelo vesela, saj v resnici ne vem kaj pričakovat in me je kar malo strah.
Hvala in lep pozdrav, Mija.
Spoštovani,
osebni (primarni) ginekologi res neredko odklanjajo pregled, ko ženske krvavijo, čeprav so nekatera stanja (npr. vaše) indikacija za pregled. Zato ob tako dolgi krvavitvi predlagam, da greste na ginekološko urgenco, kjer so takšnih primerov vajeni in so tam tudi opremljeni za ustrezno čiščenje prostora po pregledu močneje krvaveče pacientke. Kaj je razlog vaši dolgi in močni krvavitvi seveda na daljavo ni mogoče reči, zagotovo pa svojo vlogo pri tem igra upadanja reproduktivne funkcije vaših jajčnikov, hormonska zmeda, morebiti pa tudi spremembe na maternice kot sami omenjate (miomi?).
Zdravo. Jaz sem vam pisala že glede ciste na jajčniku (3 mesece nazaj je bila na UZ vidna 3 cm cista). Pred tem in po tem sem imela kar naenkrat zelo šibko M. Večinoma damo rjava kri, zelo malo vsega skupaj.
No zdaj pa sem dobila na 22. dan krvavitev, kar me je šokiralo, ker so moji cikli dolgo nekje od 30-32 dni. Krvavela sem cca 3 dni (zelo malo spet, rjava kri večinoma), potem je končalo in kar naenkrat spet začelo (bolj sveža kri, malenkost več krvavitve, ampak spet ne kaj dosti). Predvidevam da je to M, ker je ravno ta čas. Pred tem pa je verjetno bila kakšna izvenciklična krvavitev.
Stara sem 29, imam rahlo povišan estrogen, testosteron na visoki meji, tudi LH na visoki meji, AMH sicer vredu (2.3 ug/L).
Ginekologa imam 4.9.
Me pa zanima če bi morala kaj prej na kontrolo, glede na to da toliko časa traja krvavitev (vse skupaj 12 dni s pavzo kakšna 2-3 dni).
Hvala in lp
Spoštovani,
ni nujno, da ste zadnje 3 mesece sploh imeli menstruacije ampak je lahko šlo ob luteinski cisti le za prebojne krvavitve. Seveda ugibam. Tudi za “šokiranost” ob M po 22 dnevih ni nobenega razloga. Se pa strinjam, da se ponovno opravi pregled pri ginekologu, da se preveri, če je cista izginila ali ne.
Pozdravljeni,
pred približno pol leta sem bila na odvzemu brisa in UZ-ju rodil.
Bris je OK, na jajčniku pa je bila vidna cista 3cm velika, katera naj bi sama sčasoma počila. Takrat sem imela šibke krvavitve in izvenciklične krvavitve.
Zdaj po pol leta sem pa končno dobila pravo M (tako mislim no, ker je res prave barve, močna kot je bila prej, bolečine kot ob M do sedaj…), ampak me skrbi ker se ne ustavi. Zdej traja že 9 dni. Krvavitev je močna, še zmeraj svetlo rdeča…
Bi mi znali povedat zakaj je tako močna že toliko dni?
bi rabila kako ukrepat? se naročim ginekologu?
Stara sem 30, rodila sem 4x (nazadnje 4 leta nazaj).
če krvavitev traja dalj kot 8 dni, je smiselno preveriti, kaj je v ozadju. Lahko, da je spet luteinska cista.
Pozdravljeni,
Stara se 44 let in vse življenje imam boleče menstruacije, včasih tudi neredne, so pa vedno trajale do 7 dni. Rodila nisem. Pred letom dni je menstruacija izginila. Po 3 mesecih sem dobila hormonske tablete, ki sem jih jemala 2 meseca, potem pa opustila. V tistem času sem imela menstruacijo 3 mesece, redno, vendar drugačno, “umetno”. Aprila 2023 sem dobila zadnjo. Sprijaznila sem se, da sem očitno v meni (čeprav je moja ginekologinja ves čas menila, da to ni mena in to še vedno trdi). Pred 15 dnevi se je po pol leta menstruacija zopet pojavila. Problem je, ker še vedno traja. Imam tudi bolečine in mi je slabo. Pred tremi dnevi sem bila na pregledu in ginekologinja pravi, da to ni nič nenavadnega, ter da po sluznici vidi, da je menstruacija proti koncu…jaz pa še kar krvavim in to precej močno. Kaj naj naredim?
Lp, Sasa
Spoštovani,
vašo težavo ginekologi imenujemo MTG (meno-metrhrorhagia) šifra MKB N92, zdravljenje pa je hormonsko. Če je sluznica debela, se predpiše progestagen, če je tanka pa kombinacijo estrogena in progestagena (to je v vsaki kombinirani hormonski kontracepciji) in najbolj učinkovit je Stediril-m. To ni posebej zahtevna situacija v ginekologiji, zato ravnodušnosti vaše ginekologinje ne razumem najbolje .