Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Pravilno pristavljanje

Pravilno pristavljanje

Pred 6 dnevi sem rodila s C.R. Dojenje je lepo steklo (to je moj drug dojen otrok) in otroček je pridovival na teži. Od včeraj sva doma in kar naenkrat se ne prisesa pravilno na dojko. Nikakor ga ne morem prepričati, da bi dovolj odprl usta in zaobjel cel kolobar. Četudi mi to uspe na koncu spet sesa samo bradavico. Bradavice me že zelo bolijo, skrbi me pa predvsem to, ker vem da ne dobi dovolj mleka in dojke ne izprazni. Na dojki mi tudi vedno zaspi, čeprav ga zelo vzpudbujam in budim. Dojka je po podoju še vedno trdna in polna. Probala sem tudi z vajo sesanja kazalca, ki ga obračam, pa se mi zdi kot da bi imel prekratek jeziček.
Tako upam, da sem bila dovolj jasna, sedaj pa že hitim k otročku. Prosim vas za nasvete in pomoč, LP, Mina

Draga Mina,
glede na to, kako ste opisali težavo je popolnoma možno, da ima vaš sinček res prekratek jeziček, lahko pa so tudi še druge možnosti

Težko poiščem vzroke za vajine težave le na osnovi opisanega. Mamico, ki pokliče po telefonu namreč povprašam še cel kup drugih stvari, saj je vzrokov za odklanjanje lahko zelo veliko:
– vnetje ušeska
– gljivice, soor
– otrokov temperament: otrok hoče TAKOJ, mi ga gremo pa prej previjat
– zobenje (to velja za večje dojenčke)
– preveč stimulacije iz okolja (preglasna glasba, svetloba, hrup, starejši otroci)
– mati ima preveč mleka, dojke so trde in otrok ne more zagrabiti
– nepravilen položaj otroka pri materi
– nepravilen položaj na bradavici
– otrok ima dudo ali dobiva hrano po steklenički, t.i. “sesalna zmeda”, saj je sesanje dude ali stekleničke tehnično popolnoma drugačno kakor molzenje mleka iz dojk (otrok tako napačno sesa samo bradavico)
– če mleko z izcejalnim refleksom ne navre dovolj hitro, otrok pa hoče takoj
– otrok ima povišan mišični tonus in se krivi nazaj, ima težave s položajem
– travmatičen, medicinski porod z veliko intervencij in analegetikov
– ločitev matere od otroka po rojstvu
– porodne poškodbe (ključnice, izpahi kolkov ali ramen)
– mati preveč umiva prsi in uporablja močno milo ali deodorant ali spremeni deodorant in otrok ne prepozna materinega vonja
– stres in občutljivost matere, katerega otrok začuti
– drugi, neznani faktorji.

O bolečih bradavicah si prosim preberite:

V prvih dneh po porodu, tudi tednih je napetost in polnost dojk, ter izcejanje mleka popolnoma normalno, saj se proces laktacije šele dobro vzpostavlja. Pri tem najbolj pomaga, da dojite pogosto, pravilno, neomejeno dolgo in ne uporabljajte dudic ali cucljev – v nekaj dnevih se bo stanje hitro izboljšalo. Nikar se ne se ustrašite, ko se bodo čez nekaj časa dojke močno zmehčale, da vam je slučajno mleka zmanjkalo. Prav gotovo ga ne zmanjka tako hitro, le ko je ponudba – povpraševanje dobro vzpostavljeno normalno pride do tega. Dojke niso lončki, v katere so mora mleko natečti. Mleko, ki ga čutimo v dojkah je tisto mleko, ki se nabere v mlečnih vodih, imenujemo ga tudi prednje mleko in je namenjeno odžejanju otročička. Ko med dojenjem začutite izcejalni refleks, pa se mleko tvori sproti, v mlečnih celicah (alveolah) in ga imenujemo zadnje mleko. To je zelo poenostavljena razlaga zelo komplesnega procesa.

Kako si pomagati?
1. najprej zagotovite, da bo dojenje potekalo v mirnem, toplem, prijetnem okolju. Naredite si gnezdo.
2. Otroka podojite TAKOJ ko se zbudi, vse ostalo lahko počaka.
3. POGOSTO DOJENJE, ne glejte na uro!
4. PRAVILNO PRISTAVLJANJE – njegov trebuh na vaš trebuh, glavica v višino dojke, otrok naj bo čim bližje, dobesedno zarit v dojko, njegova rokica je lahko spodaj. Naredite enostaven preizkus: ko sedite normalno, naravnost, pogoltnite slino. Gre lepo. Ko obrnete glavo proti rami, poskusi pogoltniti slino. To gre pa težko. Otrok, ki nima pravilnega položaja pri dojki in ima le malce zasukano glavico se pri dojenju zelo utrudi in posledično hitro zaspi, čeprav se še ni najedel. Nato se spet kmalu zbudi in je spet lačen.
5. PRAVILEN POLOŽAJ NA PRSIH. Otrok MORA zagrabiti čimveč areole, bradavica mora biti globoko v ustecih, otrok naj bo zarit v dojko. Nosek bo odmaknil sam, če ne bo mogel dihati. Otrok mora dojko MOLZTI, ne le sesati bradavice. Če ima otrok majhna usteca, mati pa velike bradavice, potem pomaga t.i. sendvič prijem. S tem prijemom ponudimo bradavico s čimveč areole dojenčku v majhna usteca. Podobno, kakor primemo zelo velik hamburger, preden ga stlačimo v naša usta. Dojko stisnemo in potegnemo naprej, da bradavica izštrli. Če so dojke prepolne mleka in ima otrok težave pri zagrabitvi je dobro, da si iztisnete malce mleka, le toliko, da se bradavica zmehča.
6. Vnete bradavice, glejte povezavo zgoraj.
7. Otroci so si različni, vsak si vzame toliko kolikor potrebuje in kolikor zmore. Nekateri jedo nekaj minut in pogosteje, nekateri jedo pol ure ali več, pa vmes prespijo nekaj ur in/ali obratno. Podobno kot pri odraslih: nekateri pojedo manj in večkrat, nekateri se dvakrat dnevno nabašejo s hrano,… in nekateri smo debeli, nekateri pa suhi. Pomembno je, da otroka natančno opazujemo. Pri dojenju enostavno ni pravil in tabel, koliko bi kdo mogel. Vse tabele in urniki se nanašajo izrecno le na hranjenje po steklenički, kjer je prve mesece steklenička namenjena izrecno res le hranjenju.
8. Ne pozabite nase, veliko počivajte.

Priraščen jeziček:
Skupaj s pediatrom preverite kožico pod otrokovim jezičkom. Kadar je kožica pod jezičkom prekratka, lahko nepravilen položaj jezička pri dojenju povzroča težave, ki ste jih opisala. Pomaga pristavljanje, kjer je otrok v kar najbolj pokončnem položaju. Mati sedi, otroka posadi v svoje naročje kot v sedlo, okobal in ga z obema rokama drži pokonci. V takem položaju na jeziček pritiska teža dojke, kar olajša dojenje. Tak položaj je precej naporen, zato ko vas začnejo boleti roke otroka nežno prestavite v svoj normalen položaj za dojenje in nato čez čas poskusite ponovno. V takem položaju pogosto zaradi močnega sesanja prekratka kožica pod jezičkom poči, lahko tudi zakrvavi ampak ni nič hudega. Po tem težav z dojenjem ne bo več, ker bo otrokov jeziček bolj gibljiv .

Hvala za res izčrpen odgovor. Najbrž je težava v tem, da sem imela naval mleka in prepolne dojke. Z masažo in delnim iztiskavanjem pred dojenjem sem jih malo zmehčala, dojila pa sem s položajem nogometne žoge. Mislim, da je sedaj težavica že delno odpravljena, seveda bom pa upoštevala še vse ostale vaše nasvete.
Še enkrat hvala in lep dan, Mina

New Report

Close