Spoštovani,
zanima me če se lahko (oz. je smiselno) priti k dermatologu na posvet za nego kože pripravljena sem pregled in nasvet tudi plačati. Stara sem 24 let in kar precej denarja zmečem za razne kreme in čistilna sredstva upajoč, da bo moja koža zgledala čista in negovana. Vendar, ti izdelki moji koži prav nič ne pomagajo oz. jo še poslabšajo. Zato se včasih odločim, da kožo na obrazu pustim pri miru in jo umivam samo z vodo..nobene kreme ne nanašam..ampak imam občutek da to tudi ni v redu da za kožo ne storiš prav nič. Kožo imam na določenih predelih suho, pore razširjene, lojnice zamašene (z belimi pikami). Ne vem kaj naj storim.
Brala sem, (“nasvete dermatologov”), da je dobro:
-redno čistiti kožo (vendar ne vem s čim)
-uporabljati AHA kisline
-retinol čez noč proti gubam (je sploh primerno pri teh letih?)
-zaščititi kožo pred soncem
Se opravičujem, ker sem tako izčrpno vse napisala, ampak res ne vem kaj storiti..ne upam spet kupovati dragih krem, da ne bo spet stran vržen denar.
Vsak nasvet, mi bo prav prišel in se vam vnaprej zahvaljujem.
Spoštovani!
Zelo dobro vprašanje in tema, ki ste jo načeli. Všeč mi je vaše kritično razmišljanje, saj iz prakse vem, da velika večina ljudi uporablja najrazličnejše kozmetične proizvode skoraj izključno na osnovi koliko dobro jih nekdo reklamno prepriča ali če jim nek proizvod svetuje nekdo od bližnjih ( na osnovi lastne izkušnje).
To je seveda popolnoma napačno, saj imamo ljudje različno kožo, smo različnega spola, različno stari ter imamo različno obremenitev ( sonce, delovno mesto, …itd), zato NE obstaja idealna ali “najboljša krema”. Tako kot v vsej medicini velja pravilo, da je potrebno najprej postaviti diagnozo, na osnovi le te, pa lahko izberemo najbolj ustrezno zdravilo, tako vsekakor velja tudi pri koži, da je potreben najprej dermatološki pregled ( zdravnika dermatologa), da se postavi diagnozo vaše kože in se nato določi, kaj je za vas najbolj primerno.
Poleg tega nam je dermatologom poznano dejstvo, (kar so potrdile tudi mnoge strokovne raziskave) , da se večina ljudi pogosto sploh ne zaveda, da ima določeno obliko kožne bolezni (lahko v sicer zelo blagi ali začetnni obliki) in se tega sploh ne zaveda. pa “težave” s kožo pripisuje “nepravilni negi …itd”. Taki ljudje pogosto iščejo pomoč pri raznih kozmetičarkah, ki jih potem še bolj zmedejo in zasujejo s kvazistrokovnimi in seveda nepravilnimi izrazi kot so razne “kuperoze” , nečista koža, koža potrebna “globinskega čiščenja”, dehidrirana koža, …itd …..ali pa si pomoč iščejo sami z uporabo najrazličnejših krem in mazil s katerimi jih bombandirajo mnogoštevilne reklame.
Kot primer naj navedem le akne, za katere še vedno velika večina misli, da gre za neko najstniško muho ali “nečistočo” in zapravijo gore denarja, namesto da bi obiskali pravega dermatologa in začeli čimprej z ustrezno treapijo. Podobno velja tudi za rozaceo, perioralni dermatitis, berloque dermatitis, ihtiozo, nekatere oblike aopijskega dermatitisa, demodekozo, keratosis pilaris …in še bi lahko našteval.
Skratka, odgovor je da. V kolikor imate težave s kožo, je edini pravi naslov dermatolog, saj je dermatologija edina veda, ki se ukvarja s kožo in to samo s kožo (in vse kar h koži spada – lasje, nohti, kožne žleze, ….,). Po pregledu in pogovoru (predvsem, kaj si sami želite doseči na vaši koži oziroma kaj vas moti) , se lahko določi ustrezna terapija ali pa samo nega za vašo kožo. Prdvsem pa boste dobili strokoven in realen odgovor kaj je z vami in kaj je dejansko mogoče storiti in kaj bi bilo samo zapravljenje denarja in zavajanje. Mogoče bi opozoril le še na dejstvo, da se vsi dermatologi ne ukvarjajo s področjem dermatološke kozmetologije,( v Sloveniji, kolikor jaz poznam, manj kot deset) zato se pred obiskom o tem pozanimajte.
Lep pozdrav