Pravica do bolniškega staleža starša 18-letnice
Pozdravljeni, hči gre na operacijo hrbtenice – skolioza, stara je že 18 let, zanima me ali obstaja kakšna možnost, da dobim jaz bolniško za nego po prihodu domov.
Hvala, lp Melita
Spoštovani!
Zahvaljujemo se Vam za postavljeno vprašanje! Potrudili se bomo, da za Vas pripravimo odgovor, s katerim bomo pojasnili Vaše pravice.
V imenu Skupine za pomoč staršem bolnih otrok Vam želimo vse lepo, Vaši hčerki pa, da čimbolje prestane operacijo.
Spoštovani!
Podajamo odgovor na Vaše vprašanje. Ker naša zakonodaja, žal, za primere kot je Vaš ne omogoča tega, kar si želite, smo skušali najti in pridobiti informacije o tem, ali morda v praksi obstaja kakšna izjema. Zavedamo se namreč, za kako resno zdravstveno situacijo gre, kako pomembno in odgovorno je, da ste ob hčerki v tem času prav Vi. Do sedaj na žalost nismo našli informacij, ki bi Vam lahko pomagale. V kolikor najdemo način in pot, ki bi omogočala, kar si želite, Vas bomo o tem nemudoma obvestili. V nasprotnem primeru pa je spodaj razlaga, kako je to urejeno v naši zakonodaji.
Člani Skupine za pomoč staršem bolnih otrok Vas lepo pozdravljamo in želimo Vaši hčerki, da čim bolje prestane operacijo!
Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-UPB3, Ur. l. RS, št. 72/2006 z dne 11.7.2006 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: ZZVZZ) in Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (Ur. l. RS, št. 30/2003 z dne 27.3.2003 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: Pravila OZZ) urejajo začasno zadržanost od dela zaradi nege ožjega družinskega člana.
V skladu s 30. členom ZZVZZ in 138. členom Pravil OZZ Vam t. i. bolniški stalež (pravilen izraz je začasna zadržanost od dela) za nego polnoletnega otroka ne pripada, saj lahko le-to pravico uveljavlja eden od staršev do dopolnjenega 18. leta otrokove starosti oziroma dokler traja roditeljska pravica. Roditeljska pravica pa v skladu s 117. členom Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-UPB1, Ur. l. RS, št. 69/2004 z dne 24.6.2004 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: ZZZDR) preneha s polnoletnostjo otroka, to je, ko dopolni osemnajst let oziroma v izjemnih primerih (mladoletnik, ki pred polnoletnostjo sklene zakonsko zvezo ter mladoletnik, ki postane roditelj, pri čemer v tem primeru odloči sodišče) že pred dopolnjenim osemnajstim letom.
Pravica do začasne zadržanosti od dela bi Vam v Vašem primeru pripadala samo v primeru podaljšanja roditeljske pravice, kar ureja 118. člen ZZZDR, ki določa, da lahko sodišče na predlog staršev ali centra za socialno delo v nepravdnem postopku izda odločbo, da se roditeljska pravica podaljša tudi čez otrokovo polnoletnost, če otrok zaradi telesne ali duševne prizadetosti ni sposoben, da sam skrbi zase, za svoje koristi in pravice. Ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bila podaljšana roditeljska pravica, izda sodišče na predlog centra za socialno delo odločbo o prenehanju roditeljske pravice.
Odgovor pripravila:
Sandra Pjanić,
članica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok
Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru
Ja, da je naša zakonodaja glede tega ne samo malo ampak zelo čudna sem medtem tudi sama že ugotovila. Lahko bi dobila menda 5 dni bolniškega staleža ali za partnerja ali za starše, ne pa za otroka, ki je dopolnil 18 let, pa čeprav tudi tu ne gre več za roditeljsko pravico. Skratka sramota. Hčeri so na hrbtu naredili rez, dolg 35 centimetrov, ji v vretenca zavrtali 8 lukenj, v njih so 5 centimetrski vijaki, po 9 dneh so jo spustili domov, vsakemu še tako ,,zavrtemu,, bi moralo biti jasno, da otrok tak ne more biti sam doma.
Bolniško 14 dni sem dobila zase, saj me je vse skupaj spravilo močni iz tira, še teden dni dopusta, pa bomo že nekako zvozili čez najhuše.
Vseeno hvala za vaš trud, pozdrav Melita