Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija praskanje po nogah

praskanje po nogah

Spoštovani!

Sin je star skoraj 4 leta in nekje od marca/aprila tega leta se soočamo s problemom, da se intenzivno praska po obeh nogah, najbolj v predelu goleni spredaj blizu gležnjev. Koža se nam ne zdi pretirano suha. Pediatrinja mu je predpisala Betrion in Elocom. Pred kratkim je bil na alergološkem pregledu, kjer je bil testiran na pršice, plesen in konjsko dlako, vse negativno. Praska se zelo močno, tako da ima kožo skoraj ves čas krvavo/v krastah in v brazgotinah, poleg tega se mu tudi zagnoji (razkužujemo in uporabljamo Betrion). Najbolj intenzivno praskanje opažamo ponoči (lahko da se takrat ne more zavestno ustaviti). Nogice mu preventivno povijamo s povoji, pa mu vseeno uspe strgati povoje/spraskati kožo ob robovih, v zadnjem času pa je še posebej hudo, ker se praska že tudi višje (pod koleni, po stegnih) in nižje (po nartu), tako da so praktično že cele noge v krastah. Praska se tako doma kot drugje (prenočevanje pri starih starših, na morju ipd.) in v različnih letnih časih.

Mož ima drugače že od otroštva atopijski dermatitis, starejša sestrica pa je kot mlajša tudi imela nekaj težav z ekcemom, a kaže, da je to sedaj izzvenelo. Za pranje perila že dolgo uporabljamo isto linijo izdelkov (Frosch), mehčalca pa pri vsakem pranju dajemo zelo malo (ocenjujem, da max. ca. 5-10 mL na eno pranje).

Zdaj sploh ne vemo, kako naprej, kje sploh iskati vzroke: ali bi bilo potrebno narediti še kakšne dodatne teste (krvne ipd.), bi bil vzrok lahko tudi psihološki? Sploh v zadnjih dneh nas je kar malo zvilo, ko smo gledali stanje njegovih nogic… :((

Hvala za odgovor!

a.

Za atopijski dermatitis je znano, da alergijski testi niso zanesljivi. Krvni alergijski testi določajo specifične IgE protitelesa, ki so udeležena pri alergijskih boleznih takojđnjega tipa (urtikarija npr), ne pa pri atopijskem dermatitisu, ki je alergija kasnega tipa. Tudi vbodni testi so pri AD lahko negativni.
Pomemben bi bil odgovor, kako je pomagal Elocom.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani!

Hvala za odgovor. Kolikor lahko ocenimo, je Elocom (takrat, ko smo ga sploh lahko uporabili, saj ga v vmesnem času, ko poskušamo zaceliti rane (kar traja precej dolgo, saj si sin nogice hitro spraska naprej), na prizadetih mestih niti ne moremo uporabljati) mogoče res vsaj malo pomagal.

Sin je dejansko bil na vbodnih testih – bi bilo torej bolje, da gre še na krvni alergijski test?

Lep pozdrav,

a.

Krvni alergijski testi določajo specifične IgE protitelesa, ki so udeležena pri alergijskih boleznih takojđnjega tipa (urtikarija npr), ne pa pri atopijskem dermatitisu, ki je alergija kasnega tipa.
Torej ne bi krvni testi povedali prav nič drugega kot vbodni.
Priporočam mazanje z Elocomom 1x denvno 5-7 dni, nato premos in uporabo negovalnih mazil, po potrebi ponovno Elocom za nekaj dni.
Ekcematozno ali atopijsko spremenjeno kožo moramo mazati nekaj dni, da pride do učinka.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close