praska in morebitni prenos bolezni
Spoštovani dr. Pušenjak!
Sem v 16. tednu nosečnosti, zdrava, vse bp.
Danes popoldan smo našo domačo muco zaradi slabega zdravja peljali k veterinarju. Pri pregledu sem bila prisotna in ko ji je veterinarka dala injekcijo, me je muca opraskala. V naslednjem trenutku sem rano (sicer minimalno) dala pod vodo in prasko takoj razkužila (z jodom). Z živalmi, predvsem mačkami, sem v stiku že vse življenje, neštetokrat so me že opraskale, pogrizle itd. Muca, ki me je opraskala, je stara 18 let, hišna, vendar hodi tudi ven.
Ranica je res minimalna, vendar me vseeno skbi morebiten prenos kakšne bolezni? Kaj priporočate v takem primeru? Na prvem pregledu sem bila na tokso negativna.
Hvala za odgovor in lep dan!
Spoštovani,
mislim, da po omenjenem dogodku ne morete dobiti ničesar, kar bi resno ogrozilo nosečnost. Toksopazmoza se ne prenaša na tak način, prenašajo pa jo v prebavilih v glavnem mlade potepuške mačke.
Pozdravjeni, sem v 25. tednu nosecnosti. Doma imam mucke stare eno leto kateri bivajo zunaj. Izogibam se jim celo nosecnost, nimam z njimi nobenega stika. Danes pa me je ena popraskala po nogi (do krvi). Po naravi nisem panična vendar mi ni vseeno sedaj. Tokse nisem prebolela sem pa imela dva pregleda katera sta bila do sedaj negativna. Ali imam razlog za skrb? Kaj storiti v takem primeru?
Hvala za odgovor ze vnaprej.
Lp.
Spoštovani,
toksoplazmoza se ne prenaša s praskanjem ali grizenjem mačke temveč zgolj in samo z zaužitjem spore toksoplazme, ki jo izločijo mački z blatom v zemljo. najpogostejši način okužbe s toksoplazmozo torej ni stik z mačko ampak zaužitje hrane, na kateri so spore toksoplazmoze.
Pozdravljeni.
Sem v 33. tednu nosečnosti. Danes zjutraj me je pred hišo iz neznanega razloga po nogah opraskal vaški mucek, ki se sicer precej potepa. Na goleni imam eno večjo prasko do krvi in 2 bolj površinski praski. Po 5 min sem si rano izprala in razkužila. Sedaj me zelo skrbi, da ne bi dobila bolezni mačje opraskanine. Na kaj moram biti pozorna? Lahko ta bolezen kakorkoli negativno vpliva na otročka?
Hvala in lep dan želim.
Spoštovani,
vnaprej seveda ni mogoče vedeti, če je bil omenjeni muc slučajno okužen z bakterijo Bartonella hensele, ki povzroča bolezen mačje praske ali ne. Prenaša jo mačja bolha, torej bi se dalo npr. malo več vedeti, če bi se mačka pregledalo na prisotnost mačje bolhe. Sicer pa gre za bakterijsko okužbo, ki na mestu vdora te bakterije v 3 do 10 dneh pojavi papula (nekakšna izboklinica), kar kasneje napreduje, se zagnojim predre in se dalj časa ne pozdravi, napreduje pa tudi v limfadenitis in otekle regionalne bezgavke. Kot rečeno, zdaj ne morete storiti ničesar preventivno, da bi prej lahko izvedeli karkoli. Lahko le čakate, kaj bo. Če se pojavi papula na mestu praske ali visoka temperatura ter bolečina na mestu praske se oglasite pri zdravniku in boste diagnostiko speljali dalje, zelo verjetno pa ne bo itak nič. Ker gre za bakterijo, se bolezen zdravi z antibiotikom, ampak so praktično vsi antibiotiki, ki delujejo učinkovito na to bakterij takšni, da jih je treba dajati v žilo in niso na voljo per os. Tako da se sami doma ne morete zdraviti niti če bi se hoteli.
Po sicer redkih podatkih sodeč pa ta infekcija na plod nima vpliva.
bolj ali manj, ne.
Pozdravljeni! Doma imamo mladega mucka, starega dobre 3 mesece. Pri družinskem članu je bila potrjena bolezen mačje praske. Ima bulo in otečeno vratno bezgavko, dobil je antibiotike. Z naslednjo menstruacijo se bom prijavila za prenos zamrznjencka. Bi lahko morebitna okužba, z znaki ali brez, kakorkoli vplivala na zanositev? Hvala za vas cas.
ne, ker se ta okužba prenaša tipično le z mačjih krempljev v kri ob praskanju. Če bi bili na sveže okuženi, bi razvili enako klinično sliko kot vaš sorodnik.
Kolikor sem lahko našel, zveze med boleznijo mačje praske (cat scratch desease) in zapleti v nosečnosti ni bilo mogoče dokazati.
With the exception of one early spontaneous abortion in which causality to cat scratch disease could not be established, neither deleterious effects of cat scratch disease on newborns nor reports of long-term sequelae were found.
Pozdravljeni, februarja imam prenos zamrznjenega zarodka. Doma imamo mucka zaradi katerega je svak dobil bolezen macje praske (bula in otecenea bezgavka), dobil je antibiotike. Pri sebi sem 20. novembra lani opazila kot nekaksno boleco oz. oteceno bezgavko pod brado, ki je izginila po kakih 3 dneh. Nevem sicer, ce je kaksna povezava s tem. Bi morala tudi jaz dobiti antibiotike? Bi bilo kaksno tveganje, ce bi bil prenos uspesen? Hvala za vas cas.
karkoli ste preboleli novembra, ni več merodajno zdaj in v prihodnje.