Najdi forum

pranje madežev

punce, jaz vas zopet prosim za vašo pomoč…tako je…z mojo pikico pridno papcava sveža jabolka, pa banane in ker je mami pač zelooooo nerodna in ker se zraven igrava aviončke itd. tudi veliko umaževa slinčke…in danes mami žalostno ugotovi, da se ti flekci niso oprali, čeprav je uporabljala čistilo, pa prašek….in kaj zdaj? Seveda, punce iz foruma mi bodo sigurno priskočile na pomoč z idejami in vašimi izkušnjami….

nekam mi je izginil moj zadnji del imena zgoraj :))) se opravičujem

Mi smo za hranjenje uporabljali plastične slinčke z žepom, ki jih ni bilo potrebno prati v pralnem stroju. Če pa smo imeli platneni slinček ali pa smo se popacali po oblačilu, je pomagalo, da sem takoj po hranjenju oblačilo slekla in madež izprala, tako da sem odstranila vlakna npr.banane ali jabolka. (Zaprane banane pa zlepa ne izpereš). Za pranje sem uporabljala tekoči Ariel (sedal Alpine). Najslabše izkušnje pa imam z izpiranjem gostega čokoladnega sladoleda.
Pozdrav!
Nina

tudi jaz komaj čakam odgovor, kajti sama imam
enake tezave. Uporabljam Vanish ter Ariel, pa ne gredo madezi nikamor
stran. So pa recimo od frutka. Podremo kupcek, potem pa čez pol urce
bruhamo.
Res imam vse cunjce ze zapackane.

A ja, prej sem pozabila napisati, da oranžna ali rdeča barvila v sadju oblačila večinoma trajno zabarvajo, če jih pustimo, da se posušijo. Zato je tako pomembno takojšnje izpiranje. Koncentracije Vanisha, ki bi obelile recimo posušen breskov madež, bi bile tako visoke, da bi hkrati razbarvale tudi tkanino oblačila. Najbrž pa ste opazile, da se tetra plenice vedno izperejo, ne glede na to, da jih vedno ne prekuhamo, rjuhe pa ravno tako. Ključ je v obdelavi tkanine in vezavi vlaken. Krasno se pere yeans. Še majhen trik – mi smo v fazi spoznavanja z žličko začeli intenzivno uporabljati temno modro barvo.
Pozdrav!
Nina

Johnson’s Viava Shout spray je dober za madeže na pisanem perilu, pri belem pa k prašku dodam še žličko Beli On od Belinke. Ne morem pa trditi, da imamo vse sterilno čisto, ker je zelo odvisno od tkanine.

Pri nas uporabljamo tekoči Ariel in za trdovratnejše madeže Amway sprej za madeže. Madežev posebej ne izpiramo. Vseeno spravimo praktično vse madeže ven.

Zdravo,

uporabljam že skoz prašek Dash, ki je res malce dražji je pa odličen. Prvič zato ker se odlično topi v vodi, drugič zato ker odstranjuje kar hočete. Je pa res, da ga dam količinsko več če imam več madežev, pa še (trik, ki mi ga je povedal mojster za pralne stroje) dam prašek direktno v bobenj, ne v predalček.

Pozorne bodite edino pri pleničkah, teh platnenih, ker postanejo z Dashem zelenkasto plave, ker ni preveč v redu, to je pa tudi edina slabost Dasha.

Poskusite, pa boste vidle, jaz dejansko nimam nikoli madežev, za vsak slučaj pa izpiram perilo obvezno dvakrat, ker pač dam mal več praška.

O, vidim da sva tudi Miši dve!

Jaz pri slinčkih res ne kompliciram preveč. Imamo pač ene zapacane za doma in ene ta lepe za ven. Za ostala oblačila pa me je izučilo, da jim moram takoj sleči in izprati. Ko jih izperem z vodo dodam v veliko Vanisha in nato takoj v pralni stroj, pa če tudi včasih perem na pol prazen stroj.

Pozdrav,
M.

Hitrost je najpomembnejša! Če nisem takoj sprala madeža vsaj z vodo, je ostal na veke vekov. Moji najljubši madeži so od banan, čokolade in kakca, pa še kakšen bi se našel.

Živjo!

Ste že poskusile BIO shout od Johnson wax?
Mi doma “operiramo” z njim že od vsega začetka. Čim se ta mala popaca ali umaže, ji madež namažem z zgoraj navedenim tekočim praškom in tudi če se vse skupaj osuši je učinek dober. Prav tako je učinkovit na posušenih madežih. Uporaba je enostavna, saj se ga polije oz razmaže samo po madežu, perilo se nato normalno operev pralnem stroju.
Od praškov pa pri nas doma pristajamo samo na Dash, saj se je izkazal za zdaleč najboljšega.
Lep pozdrav

Pri nas za odstranjevanje madežev vseh vrst od že opisanih do črnega vina odstranjujemo s SIL-om. To je sol, podobna kot Vanish, doda se jo prašku in povem vam, da pisano perilo ni obšlesano, belo pa kot sneg in vse brez madežev. Uporabljam ga redno pri vsakem pranju v kombinaciji z ARIELOM!

New Report

Close