pralni praški in bombažne plenice
Sem prečesala z iskalnikom vse na temo pralnih praškov, pa mi še zmeraj ni jasno, s čim naj perem, da mali ne bo imel flekaste kože.
Po telesu trenutno nima pikic, problemi pa so pod plenico (ima bombažne plenice) – torej to ni AD, ampak kontaktni dermatitis.
Nekje do enega leta starosti smo uporabljali le Persil Sensitive in ni bilo težav. Zdaj pa smo poskusili že Ecor Casa, himalajske oreščke, Ecover, … Najprej je 2 ali 3 tedne boljše, potem pa se koža spet poslabša. Grozno ga srbi ,spraska se do krvi potem pa se vse skupaj še fino zagnoji. Seveda vedno vklopim dodatno splakovanje in perem brez mehčalca.
Ali med vami kdo uporablja bombažne plenice? Kateri prašek se najbolje obnese? Aja, prehodno smo poskusili tudi s plenicami za enkratno uporabo (Fixies) pa se koža ni popravila.
jaz že dolgo ne uporabljam nobenih praškov, namesto njih milne oreščke Ritha iz Tibeta (dobi se jih v Kalčku v Lj), namesto mehčalca pa domači jabolčni kis. Cunje so neverjetno mehke in prijetne, likajo se super, res pa je, da madeži npr, od sadja, ne grejo čisto proč, no, pa saj tudi s praški ne. Tudi kakšne pretirane beline tetra plenic ni po določenem času, ampak glavno, da je naravno in ne povzroča alergij. Je za poskusit, če bo kaj pomagalo, pa še dodatno ni potrebno nič izpirati. Cenovno je pa isto kot pri praških, sem izračunala, da pride še celo malo ceneje.
lp
ups, pardon, šele sedaj sem videla, da ste uporabili tudi že himalajske oreščke, škoda, da ni bilo boljše.
Pravijo, da če je reakcija pri bombažnih plenicah, je dobro poskusiti še s tistimi za enkratno uporabo, pa ne samo z eno vrsto. Mi smo jih sprobali cel kup, obnesle so se nam na koncu Huggies, ampak samo tiste modro zelene, ki niso toliko plastične kot so večina drugih. Priporočila mi jih je ena od svetovalk za dojenje.
lp
Zanima me ali uporabljaš plenične predloge? Pri naši punčki se je pojavilo vnetje ritke potem, ko smo začeli uporabljati predloge od Tosame. Ko smo ugotovili, da ji te ne ustrezajo smo poskusili še ene nemške, ki so enake oblike kot Tosamine (prodaja jih Racman), in so spet povzročale težave.
Tako pri nas brez težav uporabljamo samo plenične predloge na roli (kot sem se pozanimala so te beljene s kisikom, oni dve prej omenjeni pa s klorom).
Drugače pa za pranje uporabljam Dash, vedno pa le polovično merico, namesto mehčalca pa kis.
Hvala vam za vse nasvete in namige!
zt, napisala sem nejasno: eno leto smo uporabljali Persil, pa ni bilo težav, potem pa je postala rita flekasta in vneta.
tina klementina: prav toliko časa smo uporabljali tudi Tosamine predloge, potem smo bili nekaj časa brez, poskusili smo tiste nemške na roli, ki jih kupiš pri Racmanu, pa je bilo še slabše, zdaj pa smo nazaj na Tosami. Ne vem, kaj je vzrok, bolj verjeten se mi zdi prašek, ker se rita ni bistveno popravila, ko ni imel predlog.
binca, vedno ga umivam z vodo, še za na teren nosim plastenko z vodo, robčke uporabim res le v skrajni sili. Zvečer ga umijem še z milom od Aderme. Za nego, ko je koža še kar, uporabjamo navadno hladilno mazilo, ki ga kupiš v lekarni, ko je ritka malo vneta, dam emoliens, ko je hudo, pa Advantan ali Diprogento, če so tudi gnojni mehurčki. Zdaj sem dobila vzorček Musteline Stelactiv kreme, ki ima dodan cinkov oksid in se mi zdi, da malo pomaga.
Ne vem več, kaj naj še poskusim. Plenice za enkratno uporabo se mi zdijo skrajna rešitev, ker ima sinko 20 mesecev in se bomo (upam) kmalu začeli navajati na kahlico (pogosto že pove, da lula in kaka, ampak na kahlico še noče iti). Nekako se bomo morali prebiti še čez teh nekaj mesecev, pa bo.
Še enkrat vam hvala.
Ravno včeraj sem kupila hrastovo lubje pa mi nekaj ni jasno.
Iz ene vrečke lahko pripraviš 2 l, maksimalno 3 l čaja. Če to vliješ v banjico z 10 – 15 l vode, je še dovolj velika koncentracija, da deluje? Ali je boljše umivati ritko s krpico, namočeno v čaj? Verjetno mora biti koža kar nekaj časa v kopeli, se pravi v stiku s snovmi iz hrastovega lubja, da ta lahko deluje.
Tika, kako delate pri vas?
Morda imate podoben problem, kot je bil pri nas : s skrbno nego nehote slabšaš stanje. Mi smo jo negovali s kupom najdražje kozmetike za alergike po najbolj prizadetih mestih (ADerma, Trixera, Nivea, Avene…). Danes vem, da sem jo po ranah mazala z alergeni in umivala z zanjo najslabšimi mili in šamponi. Stvar postane začaran krog-bolj se trudiš , slabše je. Mi smo po dveh letih grozljivke ugotovili, da ne smemo uporabljati otroške kozmetike, ker je polna konzervansov. V našem primeru so bili problem najbolj pogosto uporabljani benzoati ali parabeni. To pa pomeni, da smo čez noč v smeti zmetali prav vse, kar smo uporabljali za nego kože. Pri nas je OK le Elocom (če je potrebno) , sicer pa navadna Solea krema in Locitane trdo milo z olivami, tisto temno. Prav tako ne smemo uporabljati konzervirane, pripravljene hrane, sladkarij in celo antibiotičnih mazil in sirupa Claritine. Če imate problem samo z ritko, je verjetno problem le v pripravkih za nego. Še enkrat preveri sestavine krem in mil in poskusi ugotoviti, kaj mu res škoduje. Če pereš z oreški brez mehčalca, je to gotovo OK.
LP, Mateja
PS: kopanje v kamilicah ali hrastovem lubju bolj blaži posledice. Naredi vse, da odkriješ in odstraniš vzrok. S tem vam boš vsem naredila največjo uslugo.