Pralne plenice
sanja anja
Haipa daipa niso bombažne ampak iz nekakšnega flisa in se hitreje sušijo….pri nas, če jih damo na sušilec, ki je postavljen zraven radiatorja se sušijo slab dan. Mislim, da so te Haipa daipa ene najbolj hitrosušečih plenic …prijateljice, ki uporabljajo druge plenice se jim sušijo po dva dni in so rekle, ko so videle te moje, da bi jih takoj kupile, če bi lahko še enkrat izbirale. Na radiator jih pa ni dobro dajat, ker postanejo bolj trde.
Predvsem pa se zelo hitro sušijo itti biti….te so takoj suhe.
Članek sem si prebrala in moram reči, da je vsakomur jasno, da okolje obremenjuje naš komfort. Jaz osebno imam pralne plenice, ki jih mi je sešila šivilja, po sestavi enake kot Štorkljine, uporabljam jih že pri drugem otroku. Nikoli jih ne kuham, uporabljam minimalne količine praška in ne uporabljam mehčalca. Posledica tega so seveda plenice, ki so “zaprane”. Nekatere bi to grozno motilo, mene motijo bolj druge stvari. Doma pa imam tudi pogoje za dokaj hitro sušenje na zraku, kako poleti tako pozimi.
Če vsega tega ne bi počela, bi argument, da manj onesnažujemo okolje od tistih s enkratnimi, milo rečeno smešen.
Jasno mi je pa tudi, da nimajo vsi takih pogojev kot jaz, pa tudi to, da marsikdo ima še boljše pogoje, pa ga onesnaževanje okolja prav malo skrbi.
Tuki spodaj na tem linku – glej čist dol po meniju so uporaba in stroški pralnih plenic. Mogoče kateri pomaga:
http://otrocarije.net/otroska%20oprema.html
V šoli za starše sem zadnjič povprašala fizioterapevtko o uporabi teh ali onih plenic, torej takih za enkratno uporabo ali pralnih in je kategorično odgovorila, “da ne uporabljati pralnih plenic”, ker se “širokega povijanja ne dela več, pralne plenice pa pomenijo, da je rita bolj široko povita, večja” in da zato priporoča pamperske.
Moram reči, da se mi je zdel odgovor precej površen in pavšalen. Tudi pralnih plenic je na trgu ogromno vrst. In menda ni malo večji paketek okoli rite edini argument v prid pamperskam??
Sama nameravam nakupiti pralne plenice Haipa Daipa,
tikataka
tukaj je en bolj svež izračun …..tisti na otročarijah je iz 2007.
http://www.facebook.com/notes/spletna-trgovina-tviga/prihranek-s-pralnimi-plenicami/296243528905
tajdica
točno tako kot si napisala ….nas so povijali v tiste ogromne plenice in večinoma nas je čist ok…..če pa gledaš mlajšo generacijo, pa opaziš, da jih je dosti več s krivimi nogami in čudnim gibanjem…
V šoli za starše sem zadnjič povprašala fizioterapevtko o uporabi teh ali onih plenic, torej takih za enkratno uporabo ali pralnih in je kategorično odgovorila, “da ne uporabljati pralnih plenic”, ker se “širokega povijanja ne dela več, pralne plenice pa pomenijo, da je rita bolj široko povita, večja” in da zato priporoča pamperske.
No, tole je pa zelo zanimivo, ker sem se jaz v fazi odločanja za ali proti pralnim plenicam informirala na vseh straneh o tem, sem vprašala za mnenje tudi razvojno pediatrinjo dr. Goluhovo, ki mi je zatrdila, da pralne plenice nikakor ne zavirajo motoričnega razvoja otrok. Hčerka je res čisto normalno shodila pri enem letu in ni imela nobenih “posledic”.
Mene pa zanima, če mi lahko da katera primerjavo med wonderoos in recimo racmankami – vidim, da se pri wonderoos dajo vložki noter v žepek, pri ostalih pa na pleničko. Načeloma so mi wonderoos bolj všeč, ampak to, da moreš dajat vložek v žepek se mi pa ne zdi ravno higiensko oz. se mi zdi, da imaš s tem veliko več opravka kot če vložek samo položiš v pleničko?
oj
Če katero zanimajo racmanke prodam (na spodnji povezavi, samo enkrat rabljene)
Jaz tudi prodam pralne pleničke
http://www.mojalbum.com/pralneplenicke
Samo opozarjam, da tale izračun na Facebooku ni realen: z dvojnimi prekrivnimi hlačkami nikakor ne moreš shajati – rabiš VSAJ po dvojne za vsako velikost, S M L, torej 6. Poleg tega rabiš še kake dodatne vložke. Pa pralno sredstvo sploh ni vračunano. In ker lahko dojenčki polulajo/pokakajo tudi do 10 ali več plenic na dan, boš brez sušilca težko shajal s samo 20 plenicami…
Sama sem jih ravnokar naročila na www.delfi.si – imajo eno velikost in patent “unisize”. Cene se mi zdijo ok.