Pralne plenice
Ne gledat samo na komoditeto … pomislite, če drugega ne, na privarčevani kupček denarja, ki ni majhen, da ne govorim o tem, da bo za enega otroka ob uporabi pralnih plenic na smetišču 1 tono (!!!) plenic, ki zelo onesnažujejo okolje, manj. Naši otroci, če bo šlo tako naprej, ne bodo imeli kaj piti … vam je res vseeno?
Ste vedele, da je nekaj let nazaj – ne vem pa kakšno je trenutno stanje – mesto Graz VSEM porodnicam povrnilo nakup prbl. 20 bombažnih plenic, ker so izračunali, da je ta strošek za mesto bistveno manjši, kot “skladiščenje” vseh tistih ton plenic za enkratno uporabo na smetiščih in sanacija smetišč. Sama sem pred sedmimi leti prteko avstrijske znanke, ki je bombažne plenice imela že od prej, zastonj prišla do Popolinotov. Takrat so oni ponujali tudi brošuro, v kateri so natančno razložili – z viri in vsemi številčnimi podatki – zakaj so bombažne plenice za okolje kljub pranju, porabi vode, praških… za okolje in naravo bistveno cenejše in prijaznejše. Bila pa je brošura narejena za kompleten avstrijski in nemški prostor. Žal pa je po sedmih letih ne najdem več.
Jaz se tudi odločam za uporabo pralnih pleničk. Veliko sem že prebrala na netu in sem se zmeraj v dilemi ali racmanke ali wonderoos ??? Racmanove sem videla v živo in so se mi zdele kar uredu, medtem ko o teh wonderoos sem samo brala na netu. Največ sem v dilemi zaradi tega ker upotrabnice pravijo da racmanke zavzamejo kar veliko prostora v hlackah (tezko zapiranje bodijev);kaj pa wonderoos?
Kje se pa dobijo te wonderoos?
Jaz prodam 18 racmank + štorkljic – ne vem točno koliko je katerih, 18 vložkov, troje prekrivnih hlačk od tega ene čisto nove, vse skupaj za 60 eur. Če katero zanima, naj se oglasi na [email protected]
Na željo pošljem tudi slike, pripet jih ne znam. So pa pleničke malo rabljene in dobro ohranjene.
Wonderoos smo kupili na www.eko-baby.si
Pozdravljene vse skupaj 🙂
Rada bi ti samo odgovorila Mina Bina……..glej vsekakor ti priporočam da se odločiš za pralne pleničke………z vidika prihranka denarja sploh……ni taki izdatek zdaj je že taka ponudba teh da res ni neke velike razlike …..saj če pa kupuješ pleničke za enkratno uporabo tudi cca. mesečno porabiš 40€….smo vse sprobali zdaj pa že pridno uporabljamo pralne pleničke :)…ti pa priporočam da se odloči raje za pleničke vse v enem…..ko že majo prekrivno zunanjost…..mi prihranimo tudi čas…..ni razlike med pralnimi in onimi za enkratno.vsaj pri nas ne-…kupla sem jih 22 tako da jih perem na vsake 3-4 dni….mi ne vzame 10min dela….raje to kot odnašanje v smetiščno kanto…..pa full dober občutek ko se zaveš da ne onesnažuješ okolje……tudi perem jih s pralnimi oreški.tako da niti vode ne onesnažujemo…..če mi bo pa zdaj katera oporekala za večji izkoristek energije pa mislim da je to smešno……potem pa moramo vsi začeti na roke prat :)……..hehe…..
če pa bi rada prihranila z nakupom pa mi javi na ZS 🙂
Tudi mi smo med zadovoljnimi uporabniki bombažnih pleničk. Zdaj je že drugi otrok povit vanje. Drugače pa uporabljamo različne pleničke – nekaj jih imamo one-size, nekaj racman. Smo jih nekaj dokupili, ker sta trenutno oba v plenicah, pa sploh ne bi bilo potrebno. Tako da, če katero zanima, prodam 7 kom popolini one-size po 8e za vsako.
Ja, tudi mi uporabljamo pralne plenice in smo zelooo zadovoljni, pa še ugodno smo jih kupili. Imamo univerzalne – one size Haipa Daipa Klasik:
za pocrtat pa smo si kupili še nekaj teh srčkanih itti bitti AIO:
Torej…mi pazimo na zdravje dojenčka, pazimo na ekologijo in še privarčevali smo :).
tudi sama se odločam za nakup pralnih, jih bom preizkusila, pa da vidimo. nimam sušilca,
zato moram biti pozorna na sestavo, torej da nabavim iz takega materiala, da se na
zraku hito posuši (trorej v parih urah namesto dneh).
dana08, kako se pa kaj obnese sušenje tehle haipa daipa klasik? kako hitro se posušijo na zraku? vidim, da so tudi iz bambusa in ta se menda suši kar dolgo.
priporočam pa ogled tega članka, v katerem strokovnjaki primerjajo oba tipa plenic:
http://www.zps.si/otrok2/vsi/plenice-in-obremenjevanje-okolja.html?Itemid=446
ni vse tako črno-belo, punce!
http://med.over.net/forum5/read.php?117,2159179,page=2
Debata in info