Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Pozne in močne menstruacije

Pozne in močne menstruacije

Pozdravljeni,

vedno sem imela menstruacije na 28-29 dni, bile so sicer močne, ampak še čisto okej.

Zadnje leto imam konstantno pozne menstruacije (od 31 do 36 dni), razen enkrat je bila na 25 dni, menstruacije so noro močne, prvič po 5+ letih imam grozne krče. Da sploh ne govorim o začetku menstruacije, ki je kar neki rjavi izcedek 1-2 dni, potem se pa noro ulije. Pa tudi med ciklom sem imela parkrat neko vmesno blago krvavite (prej to nikoli ni bilo).

Zanima me, kaj bi bilo lahko narobe. Znaki se še najbolj ujemajo z začetkom menopavze, tako da ne vem čisto kaj naj si mislim. (Stara sem 25 let.)

Z možem sva v bližnji prihodnosti planirala imeti otroke, pa me skrbi kako bo šlo, ker očitno mi je nekaj zalo zmešalo hormone.

V življenju se ni nič kaj posebej spremenilo, teža je enaka, količina stresa pa tudi. Ginekologinja mi je rekla, da so verjetno hormoni, ampak da tukaj težko kaj pomaga.

Imate mogoče kakšno idejo, kaj bi lahko bilo?
Vesela bom vsake pomoči.

Spoštovani,

vsak zakaj ima običajno svoj zato, da lahko o tem “zato” razpravljamo, pa moramo najprej opraviti vsaj domačo nalogo, ki se ji v medicini reče “pregled in preiskave”. Na pamet lahko le ugibamo kot ciganka.
Pri 25 letih vsekakor takšnih sprememb v ciklusu ne pričakujemo pogosto, za njimi pa so lahko organski(vidne in ugotovljive spremembe v anatomiji) in funkcijski razlogi(hormoni). O funkcijskih razlogih lahko govorimo, ko izključimo vse organske razloge. In ni res, da se proti funkcijskim razlogov ne da ničesar ukrenit. Prav proti funkcijskim krvavitvam in težavam imamo največ farmacevtskih sredstev, predvsem hormone, ki jih v splošnem sicer rečemo “kontracepcijske tabletke”, so pa pogosto uporabne tudi za urejanje in zmanjševanje krvavitev.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close