Najdi forum

Pozdravljeni! Sem srednjih let in že dve ali tri leta opažam, da imam težave s spominom: ko bi morala izreči kakšno ime, ali kašen predmet ali pojem, se ga ne spomnim. Kot da bi prišlo do nekakšne blokade. Ker sem v taki službi, kjer moram imeti veliko podatkov v glavi, je to zelo moteče. Bi lahko to s čim popravila? Za kaj sploh gre? Ali je takšna pozabljivost dedna?

Spoštovana Alenka,
spominske motnje v vaši starosti so najpogostejše kot motnje pozorniosti ali kratkoročnega spomina.Te so lahklo v veliki meri odvisne od trenutne čustvene lege,zato poskušajte najprej odstraniti vzroke čustvenega disbalansa. Ko boste to strorili in bo spomin še vedno slabel, ukinite možne zunaje vzroke (nikotin,alkohol biperiden) in opravljajte vaje za zbranost, ki sem jih že opisal .Na kratko gredo takole: nekaj minut opazujte vsebino hladilnika, izložbe ali seznam stanovalcev / v tuji hiši!/, potem pa doma napišite vse predmete ali imena, kii ste si jih med opazovanjem zapomnili.Na zapisanem seznamu preverjajte pomote in jih skušajte s ponavljanjem zmanjševati.Postopno stopnjujte težavnost.Če ne bo uspeha bo potreben nevrološki pregled.

New Report

Close