Pozdravljeni,
soočam se z vprašanjem povračila stroškov zdravstvenih storitev nastalih med bivanjem v tujini. Lansko leto sem namreč med študijem na Nizozemskem obiskala spološnega zdravnika, ki me je napotil na urgenco zaradi suma na razlitje slepiča. Na urgenci sem preživela eno popoldne, potem so me odpustili z napotki vrniti se, ako se bolečine razširijo. Na srečo se mi ni bilo treba vrniti. Šok je nastopil, ko sem čez slab mesec dni dobila račun v višini 420 EUR, čeprav sem se registrirala na urgenco z Mednarodno kartico zdravstvenega zavarovanja, ki je bila izdana v Sloveniji in s katero naj bi uveljavljali zdravstvene storitve v državah EU. Zaradi nezmožnosti plačila računa sem stroške poravnala šele meseca junija letos.
Nato sem predložila original račun zavodu za zdravstveno zavarovanje v upanju, da bodo stroški povrnjeni. Prošnja je bila v celoti zavrnjena, torej ne dobim nazaj niti centa. Zanima me, če mi kdo lahko na to odgovori, zakaj je temu tako in čemu Evropska kartica zavarovanja, če slednje ni mogoče niti uveljaviti in če zavarovalnice ne zmorejo povrniti nastalih stroškov?
Na odločbo se bom seveda pritožila, vendar bi mi koristil kakršenkoli napotek pri uveljavljanju svojih pravic.
Najlepša hvala!
Lp,
Urška