Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Povprečna višina in teža

Povprečna višina in teža

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=46&t=1572022&start=100

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Je vredu če sem visok 182cm pri 13letih koliko bom visok ko bom nehal rasti

Višina je izjemno visoka, 9 cm nad 95.percentilo, pričakuje se končna višina med 197 in 200 cm.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

mene tudu zanima koliko bom se zrastla

sem stara 13 let ter velika 173 cm  moja starsa stavelika 175 in 195 cm

me pa se nekaj zanima koliko je normala teza glede na mojo velikost in  starost

če še kaj rabite vam bom odpisala

hvala pa lep dan

odobrim

Po rastnih krivuljah se pričakuje končna telesna višina okoli 178 cm, odvisno pa tudi od tega, v kateri starosti si dobila prvo menstruacijo.

Po višini staršev je genetska predispozicija telesne višine 179 cm.

Tega sicer ni mogoče povsem napovedati, saj je rast odvisna od mnogih dejavnikov.

Genetska predispozicija glede na vajino telesno višino pri deklicah je 183 cm, pri fantih pa 201 cm.

Stara sem 13 in sem velika 148cm in me zanima če je to normalna višina glede na to da so moji starši veliki mama 155cm in oče 176cm?

Po enem samem podatkui ni mogoče opazovati deosedanje rast. Trenutna višina je na 5.percentili, torej med majhnimi. Tuidi genetski potencial je nizek.

Pozdravljena dr. Tanč,

Sem mati dvojckov, fanta 14 let in 2 meseca. Sem malce zaskrbljena zaradi pocasne rasti drugega fanta, pa vas prosim za mnenje, je potrebno ukrepanje glede na spodnje:

Najina visina je mati 180, oce 181cm.

Mati sem najhitreje zrasla ob koncu osnovne sole torej ob koncu 7 razreda, oce z prehodom v srednjo solo, oz. pri 16 letih.

Mlajsi sin se nima nobenih pubertetnih znakov, porascenosti, mutiranja, trenutno visok okoli 160 cm. Rastel pa takole 8,8 let 136.9cm, 10.8 let 142cm, 11,9 let 149cm, 12,9 let 152.5cm, 14 let 157cm.

Drugi dvojcek ze kaze prve znake pubertete, nekaj dlakic se pojavlja in mozoljavost po obrazu in telesu, vendar to je vse, ne mutira, in se tudi ne brije.

Rastel je takole 8.8 let 151,6cm, 10.8 let 160cm, 11.9 let 165,5cm, 12.9 let 169cm in 14 let 176cm.

Skrbi me prvi dvojcek ker je med njima vedno vecja razlika sedaj ze blizu 20 cm, poleg tega me je pred casom malce zaskrbelo na pregledu pri algergologu, kjer so mu potrdili alergije na travo, stopnja 5, hrati je bila zdravnica mnenja da pocasi raste glede na mojo visino. Opravili smo se preiskave na alergijo na gluten, kjer je bil negativen. Opazam, pa da ima tezave z prebavljanjem mleka, obcaso se mu pojavlja driska.

Naj mogoce dodam da so ocetovi starsi velikosti okoli 168 in 172, moji starsi pa takole mati 168, oce 195cm.

Prosim za vase mnenje, ali me mogoce prevec skrbi in bo z nastopom pubertete le dohitel bratca.

Se zahvaljujem

Tega ni mogoče natančno napovedati. Odvisno je od mnogih dejavnikov, zanima nas npr. tudi razlika v telesni teži pri porodu. Če je bil drugi fantek precej lažji od prvega, gre lahko na računa intrauterinih dejavnikov in ti otroci malce počasneje rastejo.  Trenutno je njegova višina med 10. in 25.percentilno krivuljo.

Dobro je, da nima še pubertetnh znakov, saj bo tako predpubertetna rast podaljšana (čeprav počasnejša kot je npr. v pubertetnem razvoju), povprečno fantje zrastejo ob zagonu rasti v puberteti 25 cm, kar bi zneslo 182 cm od trenutne višine, kar pa ni tako malo.

Če zraste manj kot 4 cm letno, se posvetujte s pediatrinjo.

Pozdravljeni, ne fant ki je nizji se je rodil prvi 2940g in 50cm, drugi fant ki je visji pa 2804 in 51 cm. Rojena sta 38 tednov +1 dan.

Hvala bam ste me kar pomirila 😊

Pozdravljeni,

sin je star 12 let in dober mesec. Trenutno je visok 147 cm, od lanskega leta je zrasel 4 cm (precej počasi raste). Jaz, mama, sem visoka 170cm, oče 173cm. Zanima me, kakšno višino lahko pričakujemo in na kateri percentili  je sin glede na slovensko povprečje? Hvala.

Trenutno je na 25.-50.percentilni krivulji, če je zdrav in bo vse potekalo v skladu s časovnimi okviri, bo dosegel okoli 174-175 cm. Genetski potencial je za 177,5 cm.

Objava čaka odobritev

New Report

Close