Povišani trombciti
Pozdravljeni, na sistematiki pri hčerki so pri odvzemu krvi ugotovili povišano vrednost trombocitov(cca 700). Odvzem smo ponovili 3x in rezultat je bil vedno okoli 700(zadnji 743). naredili so tudi test za železo in je železo je ok. Ostale vrednosti so normalne. Naj omenim da je hči stara 9 mesecev in je bila v času odvzema prehajena. Prehlad se je vlekel 3 tedne, pediatrinja je predpisala antibiotične kapljice za nos in potem smo ponovno dali kri, trombociti so bili še vedno vrednosti cca 700. Dala nam je napotnico za hematološko kliniko. Seveda sem zdaj čisto prestrašena, na spletu sem prebrala ogromno in nič kaj dobrega ne piše…mi lahko še vi kaj poveste, so vrednosti res visoke, se moram pripraviti na kaj hujšega ali je možnost da le ni nekaj hudo narobe? res sem zelo zaskrbljena, pregled je čez cca 1 mesec( napotnica pod redno) hvala in srca!
Trombocitoza-povečano št. trombocitov je najpogosteje v zvezi s prebolelim akutnim vnetjem, pogosta pa je tudi pri kroničnih vnetjih. Zaradi aktivacije kostnega mozga po vnetjih, se poveča torej tudi število trombocitov. Zelo pogosto vidimo trombocitozo pri slabokrvnosti. Manj pogosta je trombocitoza kot citotoksična oblika alergijske reakcije. Včasih vzroka ne najdemo.
Trombocitoza izzveni, v odvisnosti od vzroka. Če gre za reaktivno (po vnetju), bo izzvenela po sanaciji vnetja, če za slabokrvnost, po sanaciji slabokrvnosti. Skratka, dokler ni znanega vzroka, ni mogoče govoriti o poteku, zdravljenju in trajanju.
Ostali vzroki so seveda možni, pa izjemno redki.