Povišan pulz
Najprej res lepo pozdravljeni 🙂
V bistvu sploh ne vem, kako naj zastavim svoje vprašanje. Že odkar pomnim, me vsi, ki so mi kdajkoli merili pulz (pretežno laiki, npr. trener pri fitnesu), opominjajo, da je nekako visok. Pri osebnem zdravniku me zaradi tega še niso obravnavali, sem pa v otroških letih (nekje okrog 10. leta) zaradi tega imela opravljen EKG, pa so me odpravili z razlago, da je srce “ponorelo”, ker naj bi me bilo strah, nekaj je bilo govora o aritmiji, a je bila edina nadaljnja obravnava, ki sem je bila deležna, pri psihologinji, ki je ugotovila, da se ne bojim zdravnikov 😉
Zdaj si že nekaj časa redno merim krvni tlak (sem tretjič noseča in sem se odločila za malo samokontrole), ki je idealen – vedno okrog 105-110/65.
Zmotilo pa me je, ker je moj pulz kljub popolnemu večurnemu mirovanju (sem na bolniški in moram počivati) kar visok: najnižja izmerjena vrednost je bila 97, gre pa nekje do 117, povprečno se giblje okrog 105-110 utripov na minuto.
Lani sem opravila preiskave za ščitnico, ki so pokazale, da je vse ok, imam postavljeno diagnozo sum na multiplo sklerozo, stara sem 29 let in nimam težav z odvečno težo.
Ali naj svoja opažanja izpostavim pri osebnem zdravniku in za kaj bi lahko sploh šlo?
Prijazno vas pozdravljam in vam želim še veliko veselja pri delu ter v osebnem življenju.
Vzrokov za hitrejše delovanje srca (pospešen pulz) je zelo veliko. Med najbolj pogostimi vzroki so preživahno delovanje ščitnice, preživahno delovanje živca, ki mu pravimo “simpatikus”, oslabelost srca, slabokrvnost, debelost, nosečnost, itd.
Iz vsebine vašega posta sklepam, da imate zdravo srce in da je treba iskati vzrok za hitro bitje srca v drugih organih. Ali ste imeli hitro bitje srca tudi pri 1. in 2. nosečnosti? Ali so zdravniki izključili slabokrvnost?
V literaturi nisem našel podatkov, da je pri multipli sklerozi lahko prisotno hitrejše bitje srca. Svetoval bi še posvet pri ginekologu zaradi morebitnega dajanja zdravila, ki upočasnjuje bitje srca, če se ugotovi samo preživahno delovanje živcev.
Lep potdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.