Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Povišan pritisk in vnete oči

Povišan pritisk in vnete oči

Spoštovani

Ugotovili so mi povišan očesni pritisk tam nekje okrog 24-25. ZDaj čakam na vrsto na očesni kliniki. K okulistu sem šel pa zato, ker imam kronično vneto oko (kronični konjuktivitis piše v diagnozi), vendar niso ugotovili zakaj. Me pa zelo zanima, ali ima to kakršnokoli povezavo lahko s pritiskom? Vnetje se je začelo spomladi, ko sem imel nekaj hudih očesnih vnetij zaradi virusov in bakterij, ampak ni šlo nikoli čisto nazaj.

Moja druga težava je to, da imam precej vidnih krvnih žilic v delu očesa, ki naj bi bil bel (kot puščice so). Okulist mi prav tako ni znal razložiti ali ima lahko to kakšno vezo z vnetji in povišanim pritiskom.

Verjetno me more povišan pritisk najbolj skrbeti, bolj kot rahlo vnetje in krvne žilice v beločnici? Verjetno bom dobil kapljice ko bom dočakal pregled, zanima pa me, ali so kakšne med njimi takšne, ki nimajo hudih stranskih učinkov. Vse kar sem prebral o raznih kapljicah ima precej hudih stranskih učinkov. Nekatere povzročajo vnete oči (te imam že tako), nekatere povzročajo slabosti in želodčne težave (tudi teh imam preveč zadnja leta), zato me res skrbi, če so kakšne kapljice, ki nimajo tako hudih stranskih učinkov in s katerimi bi lahko normalno živel. Vem, da mi bodo to povedali na kliniki, ampak do pregleda je še mesec dni.

Predvsem me pa zanima ali vidite kakšno možno povezavo s pritiskom, žilicami in konjuktivitisom? Če bi mi pritisk razpokal žilice, je dovolj 24-25 ali bi moral biti višji? Naj povem, da pretežno delam za računalnikom. Ali takšno delo dviguje očesni pritisk?

Hvala lepa za odgovor

Jaka

Res težko rečem brez pregleda. Vsekakor pa se lahko dve bolezni prepletata pa čeprav mogoče nimata nič skupnega. Glede očesnega tlaka bi omenila samo, da je pred uvedbo katerekoli terapije pomebno, da se očesni tlak večkrat izmeri (ponavadi naredimo dnevno krivuljo in sledimo nihanje le tega preko dneva) in da se ugotovi ali tlak, ki ga imate sedaj dela kakšne spremembe na očeh.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close