Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje povišan krvni tlak

povišan krvni tlak

Spoštovani

Mož ima sledeča zdravila: Aprovel 150 1/dan, Asentra 50 ml 1/dan, Wellbutrin 150 mg 1/dan, Rosuvastatin Actavis 5 mg 1/dan.
Doma si meri pritisk in ima vrednosti okrog 150-160/75.
Zanima me ali lahko vplivajo antidepresivi in statini na krvni tlak oz. na neučinkovitost Aprovela? Kaj menite, ali bi bilo smiselno, da bi jemal Pro Aprovel oz. kakšne druge zdravila, kljub temu, da je diastolni tlak nizek?
hvala za odgovor

Spoštovani!

Omenjena zdravila ne vplivajo na učinkovitost delovanja zdravila Aprovel. Kljub temu, pa bi lahko že predvsem samo zdravilo Wellbutrin vplivalo na dvig krvnega tlaka. Znani so namreč primeri, kjer se je pri bolnikih z arterijsko hipertenzijo, ki so hkrati prejemali Wellbutrin, tlak zmerno do močno povečal. Predlagam, da se o tej možnosti pogovorite z vašim zdravnikom. Sistolični tlak 150-160 je seveda smiselno in potrebno še dodatno znižati.

Glede na to, da je povišan zgolj sistolični tlak, to najverjetneje nakazuje na vzrok živčnega izvora – morda gre za stresno delovno mesto, neustrezno zdravljeno osnovno psihično motnjo (depresijo,…), druge težave,… Skratka vzrokov je nedvomno lahko več, zato vam svetujem, da se o tem temeljiteje pogovorite z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close