Povezava oči-notranje uho
Pozdravljeni!
Mene zanima, če je kakšna povezava oko-uho, namreč pred 3 leti so mi delali timanoplastiko v levem ušesu, od takrat imam pogoste težave-vnetja, ki jih odpravim z kapljicami, zadnje čase pa mi dostikrat piska v levem ušesu in pa bolečino imam za levim očesom(naredila MR-vse o.k.), zdaj pa me zanima če je lahko kakšna povezava ta bolečina za levim očesom z levim ušesom??.Pregledati sem dala tudi ščitnico-o.k., pa oko-ozadje in uz-pa je vse b.p.
Najlepša hvala za odgovor.
Povezava je in to je vzrok za obolenje obeh organov..
Najpogosteje je to alergija v nosu (ali drugačno kronično vnetje).
preberite še odgovor na vprašanje sinusitis?:
LP, dr.IF
sinusitis?:
No, vaše vprašanje je poučno za mnoge zato naj vas nekoliko poučim:
Ob prehladih (nahodu) nabrekne sluznica v nosu, ki zapre prehode v zračne votline ob nosu (sinuse) in srednje uho (zapre se t.im. Evstahijeva tuba po kateri se uho zrači). Vse te votline se morajo zračiti, sicer v njih zaradi porabe kisika v zraku nastane podpritisk (bolečine v licih, v ušesih in za očmi), zaradi tega pa se nato izlije še tekočina iz okolišnjega tkiva in, če se na tekočino nacepijo bakterije dobimo gnojno vnetje sinusov ali/in srednjih ušes (hude bolečine v licih in/ali ušesih in za očmi). Enostavno za razumet ali ne?!
Če hočemo pomagati je torej najprej potrebno poskrbeti, da se omenjeni prehodi ne zamašijo – koristijo kapljice, ki nos ‘odpirajo'(Benil, Operil) in izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Istočasno je potrebno tudi zdraviti vzrok za prehlad: če gre za viruse (v nosu je vodena vsebina,ni povišanih levkocitov in povečanih bezgavk na vratu) je potreben le čaj in Lekadol, če gre za bakterijo (v nosu je gnoj, levkociti so povišani, na vratu pa so boleče in povečane bezgavke) je potreben antibiotik, če gre pa za alergijo (kronično vnetje ob stiku s cvetnim ali hišnim prahom, dlako živali itd.) pa spreji proti alergiji.