Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Povečanje teže po zdravilih

Povečanje teže po zdravilih

Spoštovani,
jemljem zdravilo Euthyrox in v deveh letih sem se zredila za cca 6 kg.Kaj vpliva v tem zdravilu na povečanje teže?
Ali je možno z kombiniranjem kakega prehranskega dopolnila zopet shujšati ?
Stara sem 45.
Hvala

Spoštovani!

Najprej vam svetujem, da se pogovorite z vašim zdravnikom o ustreznosti odmerka Euthyroxa. Obstaja namreč možnost, da je vaš odmerek zdravila prenizek.

Povečanje telesne teže je namreč precej bolj značilno za ljudi s premalo aktivno ščitnico oziroma prenizkim odmerkom ščitničnih hormonov v primeru hipotireoidizma kot obratno. Zdravilo Euthyrox samo po sebi zagotovo ne vpliva na povečanje telesne teže.

Prepričajte se tudi, da zdravila pravilno jemljete. Pripravki, ki vsebujejo kalcij (mleko in mlečni izdelki, s kalcijem obogateni pomarančni sok,…), železo (multivitaminski pripravki,…) ter antacide lahko zmanjšajo absorbcijo Euthyroxa. Zato je potreben minimalno 3-4 urni presledek pri jemanju Euthyroxa in omenjenih pripravkov.

V kolikor se izkaže, da je vaš odmerek zdravila kljub vsemu ustrezen, bo potrebno spremeniti prehranjevalne navade. Svetujemo večje število (4-5) manjših obrokov, saj na ta način lažje uravnotežimo nivo krvnega sladkorja ter tako preprečimo neželena nihanja. S tem zmanjšamo tudi tvorbo maščobnih zalog in na splošno zmanjšamo pretiran občutek lakote.

Svetujemo uživanje hrane z nizkim glikemičnim indeksom – to pomeni, da je potrebno omejiti uživanje škroba – kruh, riž, testenine in krompir. Iz prehrane črtajte sladice – torte, bonbone, piškote, pecivo,… , ter ocvrte jedi – čips, ocvrt krompirček,…. Uživajte čimveč zelenjave in polnovrednih živil z nizkim glikemičnim indeksom.

Poleg diete svetujemo tudi redno, vsakodnevno, minimalno 30-minutno telesno aktivnost.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close