Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Povečane vratne bezgavke pri otroku

Povečane vratne bezgavke pri otroku

Spoštovani

Sprašujem za 4letno hčerko. Že več kot leto in pol ima povečane vratne bezgavke. Bila je na uz vratu že dvakrat. Obakrat izvid reaktivne bezgavke. Nazadnje so zapisali:  Bezgavke so značilnega reaktivnega izgleda: so ovalne, imajo bogat hipoehogen korteks in ohranjen maščobni hioerehogen hilus. Pri doplerski preiskavi imajo bezgavke ohranjen hilaren vzorev prekrvavitve. V njih ni znakov za kolikvirane predele. RI v njih ni zvišan. Največja bezgavka desno angularno meri 2,6×1,2 cm in levo 2,4×1,9 cm.

Pediatrinja pravi, da to pač tako je. Da bo vsake toliko bezgavke pretipala (ko bomo pač tam za kaj drugega) in čez čas zopet UZ.

Zanima me, ali je to res nekaj, kar pač je in se s tem sprijaznimo, ali bi lahko nakazovalo na kaj drugega ali bi bilo smiselno še kaj pregledati?

Najlepša hvala in lep večer

Pozdravljeni,

gre za normalne bezgavke. Reaktivne bezgavke pomeni, da je bila vaša hčerka v stiku z virusi. Otrok namreč preboli 10 virusnih okužb letno. Nekateri odreagirajo z bezgavkami bolj kot drugi.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close