Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Povečane bezgavke

Povečane bezgavke

Pozdravljeni!

Gre za mojega očeta, star je 57 let.
Decembra 2010 je imel angino in posledično se mu je prvič povečala bezgavka na vratu in to na kaka 2 cm. Šel je na ORL, imel opravljen ultrazvok, punkcijo, odvzem krvi. Diagnoza: reaktivni limfadenitis.
Bezgavka se je do spomladi 2011 oz. v kakem mesecu ali dveh popolnoma zmanjšala na normalo.

Vse je bilo v redu do junija 2011, ko smo zunaj precej fizično delali (žagali drva) in se mu je bezgavka spet zelo povečala. Malo je bila boleča, ali pa še to ne oz. kakor sam pravi, da mogoče, če bolj pritisne, drugače pa ne boli. Spet je šel do zdravnika, dal kri, šel na ORL, naredili so mu ultrazvok… spet vse v redu (vse vrednosti v mejah normale). Na ORL so ugotovili, da ima grlo rdeče in to naj bi bilo zaradi GERB-a. Spet so postavili diagnozo reaktivni limfadenitis.Svetovali so mu samo dieto in samoopazovanje. Bezgavka je bila velika 3,7 x 2 cm, premakljiva.

Res ga grlo od takrat ves čas pomalem peče, oz. kot bi imel nek tujek… Zgaga ga peče, kislina se mu vrača… Tako da očitno je res tudi GERB.

Bezgavka se od poletja ni nič zmanjšala… Še vedno je enako velika. Marca letos je imel prehlad, vneto grlo, dobil antibiotik… Bezgavka se nič ni zmanjšala. Zdaj kasneje, pa je zatipal še eno bezgavko malce nižje od te na vratu, ki nič ne boli, je premakljiva, v velikosti lešnika.

V maju sedaj ima spet naročen ultrazvok, da bo spet raziskal vse skupaj….

Zanima me, glede na njegov potek obstoja teh povečanih bezgavk, ali je lahko kaj nevarnega?
Nočnega potenja nima, utrujen ni nič bolj kot ponavadi, vročine ni imel nobenkrat v tem času.

Ali je možno, da ima bezgavko povečano zaradi GERB-a?
V službi je dnevno izpostavljen prepihu (hodi večkrat iz trgovine v skladišče, kjer je prepih) in ga kar precej prepiha.
Je tudi invalid 3. stopnje zaradi nog in težje opravlja vsa dela oz. ga noge zelo bolijo, kar verjetno posledično tudi vpliva na poslabšan imunski sistem?
Pred 3 leti je imel zelo zabita ušesa in so mu čistili maslo… Že nekaj let tudi slabše sliši (ima samo 70% sluh). V mladosti pa je imel hudo vnetje sinusov….
Je možno, da so kakšne povezave, da se mu je povečala bezgavka?

Ko sem mu pred nekaj dnevi tipala to levo stran vratu, se bezgavka pod brado na levi strani zelo tipa, vidi se tudi s prostim očesom, ker je cela leva stran zadebeljena in skoraj trda..

Če bi bilo kaj nevarnega: kako dolgo napreduje limfom oz. rak pri človeku njegovih let? Bi se ostali zdravstveni znaki v tem času (od poletja do zdaj) že pokazali?

Vem, da sem bila obširna, ampak saj veste kako je, ko je človek zaskrbljen in bi rad neko tolažbo… pa potem skuša čim bolj vse opisati :). Zdaj v maju bomo tako ali tako spet na ultrazvoku videli kako in kaj, ampak vaše mnenje bo zelo dobrodošlo.

Pozdravljeni!

Sicer hvala za pomirjujoč odgovor, vendar moram žal napisati, da moj oče ima raka….

V maju je šel torej na UZ vratu, kjer pa so opazili morfološko suspektne bezgavke in ga poslali na citopunkcijo. Ko je prišel v Novo mesto pa je zdravnik s pregledom (z neko cevko ali lučko) v grlu opazil tumorsko raščo na bazi jezika in so mu odredili direktoskopijo.
Direktoskopija in citopunkcija sta potrdili rak in smo takoj šli v LJ na Kliniko ORL na konzilij, kjer so na podlagi izvidov (verjetno citopunkcije, direktoskopije, krvi in RTG pljuč) postavili diagnozo:
Ca Oropharingys T2N2bM0. Orofaringealni neporoženevajoči karcinom. Nediferenciran tip.

Naj bi bila operacija: obojestranska disekcija vratu najverjetneje s supraglotisno laringektomijo in parcialno faringektomijo. Potem bi bila obsevanja. Bili so optimistični glede na to, da nima drugih bolezni in da je v dobri psihofizični kondiciji.

Ima dva paketa otečenih bezgavk, vse otekline so dobro gibljive! V njih so seveda tudi rakave celice, kar tudi dokazuje “N2b”.

V torek je bil sprejet na ORL v LJ, kjer smo mislili, da bo pač že operacija, vendar smo se razočarali, ker so mu spet ponovno naredili samo direktoskopijo in bo šel domov. Še enkrat bodo vse dali na konzilij in se ponovno odločali za zdravljenje.

Zdaj me zanima: A je to običajno, da se to tako vleče?? Bo rak v tem času napredoval?? Se lahko spremeni diagnoza in potek zdravljenja na slabše?? Najprej so mu v torek rekli, da ne bodo ponavljali direktoskopije (ker že ima izvid iz NM) in naj bi bil danes že operiran. Potem pa je čez par ur izvedel, da bodo samo direktoskopijo naredili in da gre domov. Obravnavan bo spet šele na konziliju naslednji teden in kdo ve kdaj bo operacija… če bo.

New Report

Close