Povečane bezgavke
Imam vprašanje glede povečanih bezgavk. 3leta nazaj me je osebni zdravnik poslal na ORL zaradi povečanih bezgavk na vratu in glavi. Na desni strani vratu imam bezgavko dolgo 5cm in široko 2cm, na glavi jo imam zadaj na delu kjer se konča lobanja, na robu na levi strani, na tilniku ta je v velikosti frnikule. Ta je čisto trda, tista na vratu pa mehka. Ta na vratu je občasno precej boleča, vrat postane trd, boli tudi po cel teden, da ne morem ležati na tisti strani, glava boli zaradi tega, utrujen sem.
Takrat so me iz ORL-ja poslali na onkološko na punkcijo, ugotovili so, da je limfodermitis. To je bilo veliko olajšanje, ker so še vsi moji predniki umrli zaradi raka.
Čez pol leta sem imel ponovno kontrolo na orl-ju, bezgavki sta bili enaki, nista se zmanjšali, zdravnik je rekel, da to ni normalno in me poslal na infekcijsko. Od tam sem moral ponovno nazaj na orl kjer sem prišel k drugem zdravniku, ki me je dobesedno ozmerjal zakaj sem tam, ker imamo vsi takšne bezgavke.
Od takrat nisem več šel na kontrole, zakaj pa naj grem, če imamo vsi tako in je to normalno, če ni nič nevarnega tudi ni potrebno.
No zdaj pa k vprašanju, ko sem bil na infekcijski je zdravnik omenil, da se da bezgavko tudi odstraniti, če je v napoto, da pa tega ne delajo radi. Mene moti ta na glavi, ki me ovira. Ko ležim na hrbtu in na trši podlagi me žuli, če se naslonim na stol me moti, večji problem z njo je nastal šele letos, začel sem se ukvarjati z motociklizmom in težava je v tem, da me močno žuli, ko imam čelado na glavi potem pa začne boleti, niti 10minut ne morem zdržati. Na koga naj se obrnem, da bi mi odstranili bezgavko? Spet do osebnega zdravnika in povsod naokrog kjer bi jih ponovno slišal, da je to normalno ali se celo kakšen privatnik s tem ukvarja? Je še kakšna druga rešitev? Zmanjšala se verjetno ne bo, ker se v treh letih ni.
Spoštovani!
Vsaka operacija se lahko zakomplicira, zaradi tega, če ni “nujno”, nihče ne mara rezati – tako tudi zdravniki ne. Seveda, če kakšna sprememba dela takšne ali drugačne težave, pride v poštev kirirška odstranitev. Če je to na vratu ali glavi, odstranjujejo tudi ORL zdravniki – kirurgi. Če bi želeli za stroške zavarovalnice, potem žal morate iti k vašem zdravniku in tako naprej. Privatno lahko vem le za Kirurški sanatorij v Rožni dolini v Ljubljani, morate prvo na pregled in posvet.
LP IB.
Spoštovani!
Povečane bezgavke človek opazi bodisi ker začuti, da je nekaj povečanega – zatrdline ali pa ker čuti, da ga nekaj zaboli (majhna boleča oteklina). Bezgavk je zelo veliko, na primer na vratu jih je okrog tristo (300), v dimljah nekaj manj – začutite pa prav v dimljah (“koren noge” z notranje strani).
LP IB.