Povečanažrelnica in slabši sluh
Pozdravljeni,
ker sem že nekaj časa opažala, da tri letni sin slabše sliši, sva včeraj opravila pregled pri ORL. Na izvidu piše, da sta bobniča sivorožnata, motna.Kaj to pomeni? Izguba sluha pa je 30 db. Mi lahko poveste koliko je to v % oz ali je 30 db velika izguba?
Dobila sva naslednja navodila. Fiziološke kapljice v nos, požiranje z zaprtim nosom, Nasonex sprej 1x na dan v obe nosnici in 1 žlička Hiconcila na 8 ur. Zakaj v takih primerih predpisujete antibiotik? Kontrolo imava konec marca in takrat bo padla odločitev ali se operira samo žrelnica ali se vstavijo tudi cevke. Zakaj se cevke vstavljajo in kakšno vlogo opravljajo?
Najlepša hvala za odgovor in lep dan!
Spoštovani!
Da sta bobniča motna, pomeni da se nekaj dogaja, v tem primeru najveretneje se je nabrala sluz izza bobniča, ki potem onemogoča normalno prevajanje zvoka in zaradi tega slabše sliši. Za otroka je 30 dB dost, predvsem v tem smislu, da moramo kontrolirati in po potrebi tudi operativno nekaj narediti. Antibiotik ste dobili, ker najveretneje misli, da je vnetje, ponavadi pa ne damo.
Cevčice se dajo, da bi prezračevali srednje uho – ko se ta ne more normalno zaradi zadebeljene sluznice, zamašenosti Evstahijeve cevi, žrelnice… Pustimo jih tudi do enega leta v bobničih.
LP IB.
Vprašanje:
Pri moji hčerki je stanje podobno. Ali je to res posledica, če se vstavijo timpalne cevke, da se otrok ne sme več nikoli potopiti z glavo v vodo? Zanima me tudi, če otrok samo slabše sliš, ni pa veliko bolan, ali je nujno, da gre ven tudi žrelnica? Doktor je napisal, da je pri levem ušesku suspektno za izliv. Operacijo imamo čez mesec in pol, ni pa naredil nobene ultrazvočne preiskave, otrok je star 3 let in ima prag sluha prav tako 30 dB.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Katja
Spoštovani!
Upam da se lahko navežem na tole temo. Sin je dobil v začetku meseca v desno uho timpalno cevko. Strogo so nam zabičali, da ne sme pridet čisto nič vode v uho. Priporočili so nam čepek za uho, narejen po meri. Dali smo ga naredit, ko pa sem mu ga danes po kopanju odstranila, je bil na notranji strani moker oziroma vlažen. Ni se potapljal, samo kopali smo ga in umili glavico, pa še to res previdno. Ni mi jasno kako je lahko prišla voda noter, zato gremo v ponedeljek nazaj, kjer so čepek naredili.
Zanima pa me, kaj sedaj, če je prišla voda do cevke, a moram klicat na ORL, se moramo it pokazat k pediatru, ali je verjetnost da je prišlo kaj vode do cevke, majhna? Zakaj je sploh voda tako nevarna za cevko?
Zaskrbljena mama se zahvaljujem za odgovor.