Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Povečana zrelnica pri 20-mesečniku

Povečana zrelnica pri 20-mesečniku

Pozdravljeni,
že nekaj časa sva s sinovom pediatrov sumila na povečano zrelnico. Že od rojstva diha z odprtimi usti, močno smrči, se ponoči zbuja, saj najprej za 10-15 sekund preneha dihati, nato poskusa zajeti zrak skozi nos in ko to ne uspe, se zbudi. Ima že kar tipično fizionomijo obraza, je zelo Bled, tudi energičen ni preveč. Spi z glavo nagnjeno močno nazaj, kar pa je lahko tudi posledica njegovega ekstenzijskega vzorca, zaradi katerega je 15 mesecev obiskoval fizioterapijo. Poleg tega je res pogosto bolan, v vrtcu le po nekaj dni, novembra tako zgolj tri dni. Poskusili smo z dvomesečno terapijo z Momoxom, ki pa ni pomagala.
Danes sva bila pri ORL specialistko na Metelkovi. Ugotovila je, da ima sin močno oslabljen sluh, zrelnica rahlo povečana. Obljubila je napotnico “za mnenje o operaciji” in mi v kratkem, 15-minutnem pregledu (mudilo se ji je na sestanek) napovedala enoletno čakalno dobo, hkrati pa omenila, da če sluh do kontrole ne bo boljši, lahko pričakujem se predrtja bobnicev in pa cevke v ušesih.

Kaj me zanima? Predvsem to, kdaj je tisti najzgodnejši čas, ko otroku operirate/odstranite zrelnico? Zavedam se, da je to operacija, da se lahko zaraste nazaj in jo je potrebno ponoviti. Pa vendar, če mu bo to pomagalo, bi najraje nanjo šla takoj. Baje v Murski Soboti čakalne dobe niso tako dolge.

Najlepša hvala za vso pomoč in odgovore!

Pozdravljeni,
sin že od rojstva diha zgolj skozi usta, ponoči smrči in se zbuja po tem, ko najprej za 10-15 sekund prekine z dihanjem, nato pa skuša zadihati skozi nos, kar mu ne uspe in ga zbudi. V zadnjih tednih je začel tudi dajati jezik iz ust, kot bi bil ta prevelik. Ima tipične obrazne poteze otroka s povečano zrelnico – ozko odprta usta, podočnjaki, bledikavost… dva meseca je že prejemal Momox, kar stanja ni izboljšalo, redno mu čistim nos. Je pa zelo pogosto bolan (novembra je bil npr v vrtcu zgolj tri dni), kljub čiščenju noska, ima tega nenehno zamašenega.

Bila sva na pregledu pri ORL specialistki na Metelkovi. Ugotovila je povecano zrelnico, ob pregledu sluha pa tudi B krivuljo, kot je povedala, se mu zelo pozna na sluhu. Zato je izdala napotnico za odstranitev zrelnice in morebitno vstavitev cevk.

Ker me skrbi predvsem njegovo nočno dihanje in pa sluh ter posledično razvoj govora (izreče zgolj dve besedi), bi seveda rada, da se zadeva reši čim prej. Vendar ne vem, ali pri tako majhnih otrocih tovrstne operacije sploh izvajajo. Z veseljem ga peljem tudi v Mursko Soboto, kjer naj bi bile čakalne dobe krajše, vendar pa – je sploh smiselno? Zdravnica mi je na pregledu namreč dala vedeti, da dvomi, da ga bo kdo pripravljen operirati pred tretjim letom. To me zelo skrbi, saj se bojim, da bo začel zaostajati z razvojem govora, da bo “kronično senzorno izlivom vnetje srednjega ušesa,” kot je zapisano v izvidu, povzročilo še kakšne težave.

Sicer očitnih in bolečih vnetij ušes ni imel. Kot pravi njegov pediater, se mu bolezni očitno bolj manifestirajo Z izcedkom iz nosu.

Hvala za kakršno koli informacijo ali pomoč, res me fino skrbi zanj.

Spoštovani,

če gre za takšno smrčanje in prekinitve dihanja v spanju (sindrom obstruktivne apneje v spanju, OSA), za operacijo ni noben otrok premajhen. Običajno je največ OSA pri otrocih starosti 2-3 leta, saj se takrat zaradi pogostih viroz najbolj povečajo žrelnica in mandlji. Tudi pri 6-mesečnem dojenčku smo že odstranjevali žrelnico, da se je dihanje popravilo. Noben otrok ni zavrnjen zaradi starosti, včasih le preusmerjen iz periferne bolnišnice v klinični center LJ ali Mb.

Velikokrat je treba tudi mandlje vsaj delno ali popolno odstraniti, ker so prav tako vzrok obstruktivnih apnej.

Apneje so izredno škodljive, saj upade nivo kisika v krvi, kar ni dobro za razvoj možganov. Svetujem vam čim prej operacijo. Čakalna doba je odvisna tudi od stopnje nujnosti na napotnici za operacijo. Vprašate lahko na vseh ORL oddelkih v Sloveniji, kje bo čakalna doba najkrajša.

Razvoj govora je lahko oviran zaradi slabšega sluha – predvsem nenatančna izgovarjava, najbolj se to pozna pri sičnikih in šumnikih.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close