Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Povečana bezgavka

Povečana bezgavka

Spoštovani,
najprej naj povem, da sem prav vse vaše odgovore na temo bezgavk prebrala, ne enkrat ampak večkrat, kljub temu vas prosim za odgovor na vprašanje, ki me teži.

23 mesecev stara hči je pred dobrima dvema tednoma zbolela, dva dni je imela visoko temperaturo, nato je kašljala in imela zamašen nos. Pri pediatrinji so ji naredili bris žrela za angino, ki je bil negativen. Nebnice so bile rahlo pordele, pljuča, ušesa bp.
Na vratu, zadaj, ob strani, so se ji povečale bezgavke, vse tiste male okrogle, ki so tam, so rahlo nabreknile, na malo večji grahec. Pod ušesom ob čeljusti (v trikotniku med ušesom, vratno mišico in čeljustjo) na obeh straneh pa sta se povečali dve, ki jih drugače tam prej nisem tipala in sta bili precej večji od graha, desna ki je bila nekoliko manjša od leve je do danes skoraj izginila oz je težko tipna, leva bezgavka pa še kar vztraja in to je težava, ki me zelo skrbi.
Bezgavka je velika recimo 2 cm x 1 cm, če tipam tako da ima hči vrat iztegnjen v drugo stran, v sredinski legi glave je bezgavka recimo 1,5 x 1,5. Je sicer premakljiva, vendar pa ni taka okrogla kot tiste ob mišicah na vratu, ki so kot mali poskočni grahci.

Pediatrinja je rekla, da mora bezgavka v tednu dni izginiti, kar ni, sedaj je preteklo 2 tedna od bolezni pri kateri so se ji bezgake povečale in ta ena, največja izmed povečanih bezgak še kar vztraja, jaz pa jo prav paranoično tipam vsak dan večkrat.

Po tej virozi pri kateri so se ji bezgavke povečale je po ponovnem odhodu v vrtec čez 3 dni ponovno zbolela (februar je grozen!) in z brisom so ji potrdili gripo. Od obeh bolezni je hči kašljala, imela zamašen nos, sedaj se to počasi umirja, zadnja povišana temperatura pri gripi je bila v petek ponoči.

Zanima me kdaj zahteva taka bezgavka ponoven pregled in skrb? Je mogoče, da se bezgavka čuti večja, ko je vrat iztegnjen in glava obrnjena v stran, kot pa je v sredinski legi ali je v sredisnki legi zaradi pozicije pač ne zatipam v celoti.

Prosim ne zamerite za vas vsebinsko istemu vprašanju, kot ga odgovarjate na tem forumu konstantno in hvala, da ste sploh pripravljeni sodelovati tukaj.

Lep pozdrav,
zaskrbljena mamica.

Otroci, ki pogosto prebolevajo okužbe (tako virusne kot bakterijske-angino, to pa so skoraj vsi, ki obiskujejo vrtec), imajo pogosto tipno povečane vratne bezgavke, velikosti do 2×1 cm, ki jih lahko tipamo dlje časa in ne pomenijo, da gre za kaj zaskrbljujočega. Pač čistijo iz območja, ki je bilo prizadeto zaradi okužbe (žrelo, grlo, nos).
Skrbi nas bezgavka, ki ni povezana z okužbo, je trda, neelastična in neboleča ter je zlepljena s podlago, kožo ali tipamo paket več trdih bezgavk skupaj. Po opisu ne gre za bezgavko/bezgavke, ki bi vzbujale sum na maligno bolezen.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close