Najdi forum

Potrebujem nasvet

Stara sem 19 let, živim z mamo in očetom. Oče ima duševne težave čeprav si tega ne želi priznati. Je tudi alkoholik, in vsak večer ko pride domov pijan razbija po stanovanju in grozi mami da jo bo ubil. Tudi ko je trezen dela podobne stvari.Krega se sam s sabo, razbija,… Naslednji dan pa se ne spomne niti kaj je jedel za kosilo. Kaj je v takšnem primeru za storiti, če sam ne želi privoliti v zdravljenje? Ko mu mama omeni da je bolan ali da je alkoholik, pa ji reče da je ona “nora” in naj odide v norišnico. Ali obstaja kakšna možnost prisiljenega zdravljenja? Saj je življenje s takšnim človekom neznosno. Velikokrat sem že hotela poklicat policijo,vendar se mi zdi da bi ga pridržali samo do streznitve in potem bi bilo še huje ko bi prišel domov. Stanovanje v katerem živimo pa je tudi pisano na mama(prvi lastnik), drugi lastnik pa je oče. Mama se namrč boji vložit zahtevek za ločitev, saj se boji da bo ostala brez stanovanja ali da se oče ne bi hotel izseliti. Kaj je za storiti? Kako dolgo trajajo ti ločitveni postopki? Ali je možnost prisiljenega zdravljenja?

Pozdravljena!

Ste v nezavidljivi situaciji, saj verjetno nimate veliko moči in vpliva, da bi kaj spremenili v vaši družini. Partnerski odnos očeta in mame je njuna zadeva in le onadva lahko kaj spremenita na tem področju. Pozitivna okoliščina pa je, da ste že polnoletni in imate zato možnost, da si uredite življenje po svoje, neodvisno od staršev. V kolikor študirate bi bilo morda vredno razmisliti o možnosti bivanja v študentskem domu, glede na konfliktne razmere doma.

Kaj lahko mama naredi za spremembo situacije?
– Na Policijski postaji lahko poda uradno kazensko ovadbo zaradi očetovih groženj.
– Kadarkoli bo storil kakšno kaznivo dejanje (ogrožanje varnosti, nasilništvo), je smiselno klicati policijo, saj le-ta ob vsaki intervenciji napravi zapisnik. Ti pa vam bodo lahko kdaj še koristili kot dokazna sredstva.
– Obiskuje lahko skupine za svojce alkoholikov. Informacije najdete na strani: . To pa lahko storite tudi vi. Srečanje in pogovor z ljudmi s podobnimi izkušnjami vama bo prineslo nova spoznanja in poglede na problem alkoholizma, pa tudi napotke, kako se spoprijemati s tem problemom, če je alkoholik družinski član.
– V kolikor se bo za to odločila, lahko sproži ločitveni postopek, kot sporazumno razvezo ali tožbo za razvezo. Ločitveni postopki naj bi trajali od nekaj mesecev do enega leta. Če se bosta razvezala sporazumno se morata sporazumeti tudi glede razdelitve skupnega premoženja.
– V primeru tožbe za razvezo pa mora potem vložiti še tožbo na ugotovitev in razdelitev skupnega premoženja. Postopek razdelitve skupnega premoženja pa se lahko vleče tudi več let. Stanovanje kot skupno premoženje se lahko razdeli tako, da eden od zakoncev izplača drugega z zneskom vrednosti polovice stanovanja, ali pa se stanovanje proda in se izkupiček razdeli na pol. Najboljši izid za vse vpletene je, če se uspeta zakonca o tem sporazumeti. Za pomoč zakoncema pri doseganju sporazuma pa obstaja t.i. možnost mediacije. O tem se lahko pozanimate na PIC-u:
– Lahko gre na CSD (prva socialna pomoč) in se pogovori o možnosti, da bi oni vplivali na njenega moža, da bi se šel zdravit oz. o možnih drugih oblikah pomoči.
– Za svetovanje se lahko obrne tudi na katero od organizacij, ki nudijo pomoč žrtvam nasilja. V okviru nekaterih pa delujejo tudi samopomočne skupine za žrtve nasilja.
– Glede možnosti t.i. prisilnega zdravljenja alkoholizma se lahko pozanimate v najbljižjem kliničnem oddelku za zdravljenje alkoholizma, v Ljubljani na Poljanskem nasipu, v Mariboru, v Begunjah ali v Idriji.

Upam, da bo kateri od teh predlogov za vas oz. vašo mamo sprejemljiv in boste tako le dosegli kak premik v vaši družini. V kolikor pa mama ne bo zmogla storiti odločilnega koraka za izhod iz te situaciji, potem poskrbite zase. Mama je odgovorna za sebe, vi pa prav tako zase. Želim pa obema, da bi se uspeli rešiti iz teh, za vas neznosnih razmer.

Jana Metelko Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21, <http://pelikan.karitas.si/materinski_domovi.htm>

Nobeni starši nebi smeli otroke obremenjevati s svojimi težavami, ki izvirajo iz njihove lastne odločitve. Ti glej, da se boš izobrazila, zaposlila in osamosvojila ter odšla v najem. Naj ti bo prva naloga, da poskrbiš za svojo življenjsko priložnost, ki jo imaš, ker si se rodila.Zasij v vsej svoji veličini in nič naj te ne ustavi.

Starša se bosta pa že nekako znašla, saj imata več izkušenj kot ti.Nekateri se navadijo tako živeti, da ne trpijo tako, kot tisti, ki bi jim radi pomagali. Če bi si resnično želeli ven iz tega položaja, bi to že zdavnaj storili.

Rada se imej in delaj na sebi, potem boš lahko tudi drugim pomagala.Srečno!

Če je tvoja mama pripravljena vso to trpljenje prenašati samo zaradi polovice stanovanja, ki ji pripada, lahko to vsekaror počne, ti pa tega nisi dolžna. Zato ti polagam na srce da pojdi živet zase, najdi si službo, če še študiraš, najdi delo preko servisa. Tudi če boš živela v mali sobici, boš na varnem in ker si še zelo mlada imaš čas in lahko iz sebe narediš veliko. Enkrat sem nekje prebrala tole življenjsko zgodbo, ki ti da mislit: So vprašali dva brata, ki sta odrasla v družini z alkoholikom, ki je bil tudi nasilen, kako sta lahko v življenju postala to kar sta. Eden je bil totalni pijanec in “luzer”, drugi pa je bil izobražen in uspešen poslovnež. Vsakega posebej so vprašali, tako da drugi ni vedel kaj je odgovoril prvi. In verjela ali ne, oba sta na vrašanje odgovorila enako: “Kaj mi je pa ob takem očetu preostalo drugega!” Postavi se zase, verjemi vase in uspelo ti bo.

Ne vem kako naj sploh začnem. Stara sem 29 let, že od malih nog sem na žazost prisotna alhoholu. Najprej moj oče, ki se je hvala bogu ozdravil. Sedaj pa moja tašča. Partner, najina hčereka, ona in jaz živimo v eni hiši. Pila je že pred 11 leti, bila je na zdravljenju. Lepo smo se razumeli, se pogovarjali, hodili na izlete,..ITD. Toda potem BUM, spet je začela piti, mislim, da je mene in hčerko najbolj to prizadelo, saj sva večinoma časa same z njo, partner dela namreč v tujini in pride samo čez vikend. Pogovorila sem se z njo, a ne pomaga, ne vem kaj naj še naredim, težko je. Včasih bi najraje vzela hčerko in šla nekam, kjer bi imela mir, mir pred vsemi takimi ljudmi. Želim si, da sploh ne bi obstajal alkohol, da ne bi ljudje trpeli zaradi tega. Verjemite, ni samo alkoholiku hudo, hudo je tudi osebi katera mora vse to prenašati in se spraševati, ZAKAJ? Prosila bi Vas za kakšen nasvet, kaj naj storim? Premišljujem že o tem, da bi se odselila, samo ne vem kam. Upam, da Vam ne bo težko, mi kaj svetovati, me voditi spet na svetlo.

Spoštovana 29misha!

Žal mi je, da se morate že vse življenje soočati s problemom alkoholizma in res je, da ob alkoholiku/alkoholičarki zelo trpi tudi njegova/njena družina. Gotovo pa je tudi, da ste vi, pa tudi vaš partner ob tem nemočni, da njegove mame ne morete prepričati, da bi enkrat za vselej prenehala piti, se šla zdraviti. Torej je res edino, kar lahko storite, da poskrbite za svojo družino, sploh pa za svojo hčerko, da ne bo odraščala v alkoholični družini.

Pravite, da razmišljate o tem, da bi se odselili, samo ne veste kam. Kaj pa, če bi prosili za namestitev, v katerem od bližnjih materinskih domov (kontakti: ). Lahko bi se dogovorili, da bi tam bivali med tednom, ko partnerja tako ni doma, vikende pa bi lahko preživljali tudi doma s partnerjem. S tem korakom bi sebi in svoji hčerki zagotovili bolj mirno življenje brez alkohola, partner in tašča pa bi tako tudi videla, da je takšna situacija resnično nevzdržna in bi lahko to spoznanje tudi vodilo do kakšnih sprememb… npr. da s partnerjem odideta na svoje, če se tašča še vedno ne bi mogla upreti alkoholu.

Želim vam, da resnično nekaj ukrenete in da bi vas to res vodilo spet na svetlo!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close