Potni list za dojenčka
V kratkem nameravamo iti na morje na Hrvaško in imamo dva meseca staro dojenčico. Zanima me, kako je z dokumentom za prehod meje. Ali zadošča rojstni list, ali mora imeti osebno izkaznico oz. potni list. Kako fotografirati tako majhnega dojenčka, slišala sem, da fotografije pogosto zavračajo, češ, da niso v redu. Kakšne so vaše izkušnje s tem? Koliko časa traja izdelava dokumenta?
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Vesna.
Novi predpisi ne dovoljujejo prestop meje brez osebne izkaznice ali potnega lista. Če imate otroke že vpisane v potni list, to še velja do naslednjega leta, na novo pa jih ni moč več vpisati. Ko dobijo svoj potni list, ga iz starševega izbrišejo. Če je vpisan pri obeh starših, je potrebno prinesti oba potna lista. Cena za potni list je 6500 sit.
S slikanjem ima slabe izkušnje moja kolegica. Naredili so cca. 10 slik, porabili za to ogromno časa in živcev, potem pa le uspeli.
LP,Kaja
Če je že vpisan, rabi , ker je napolnil pet let.
Predlagam vsem, da se pravočasno pozanimate na svoji občini. Da se potem na meji ne bo zgodilo, da vas ne bodo pustili čez in boste imeli pokvarjene počitnice.
Tudi dojenčki rabijo svoj dokument po novih predpisih, ki veljajo od letošnjega leta (za Lucijo).
Lp,Kaja
… za takšne zadeve obstajajo upravne enote = občine, kjer vam nudijo vse informacije v zvezi s potnimi listi in še čim … Kaja je sicer zelo prijazna, ko vam takole odgovarja ( delaš mogoče na občini ? 🙂 ) … ampak za točne podatke je pa vseeno najbolje da se pozanimate tam.
Če greste h kakšnemu kvalitetnemu fotografu, težav s fotografijami in fotografiranjem ne bo, saj vsak dan slikajo male in velike … in verjemite, da imajo izkušnje.
Pa brez zamere, Barbara.
Ne, nič ne zamerim in tudi ne delam na občini. Sem pa pred dvema tednoma urejevala potni list za svojo šetletno hčerko in so mi na občini prijazno vse razložili.
Si pa ne predstavljaš, kakšen problem je s slikanjem malih miškov .Vsekakor ni enostavno in tudi profesionalni fotografi ti ne pomagajo, če otrok ne zna gledat v ptička.
LP,Kaja
Ma grozno je tole fotografiranje.Sicer je najhuje to,da se sami nevedo,kaj zelijo.Jaz sem naprimer skoraj ponorela,ko smo nasega malega sincka starega 4 mesece mogli fotografirati za osebno izkaznico.Resnicno se bolj splaca osebna izkaznica,saj velja osebna 5 let..potni list pa veliko manj.Pa se po ceni se pozna.No takole..fotografinja je zahtevala nemogoce poze,da ga drzim v zraku z eno roko..,potem se moja roka ne sme nic videti in podobno.S seboj smo vzeli tudi stolcek,kar bi ji delo olajsalo vendar je dejala ,da so tudi to prepovedali.Ma mucno in grozno je bilo.Hvalabogu,da je za nami.Nevem zakaj so prenehali z vpisovanjem v potni list enega starsev ali celo obema.Bolj enostavno je bilo in mislim bolj preprosto.
Poleg tega pa je osebna izkaznica tudi cenejša. Jaz sem jo ravno včeraj dvignila za svojega triletnika, ki je sicer vpisan v potnem listu pri možu, vendar potuje tokrat na Hrvaško z dedkom in babico, zato tega nismo mogli uporabiti. Os. izkaznica je hitrejša pot – dobiš jo v kakšnih 5 dnevih in cenejša: 2.700 sit.
Mi smo prejšnji teden fotografirali našo dvomesečno Mojco. Šli smo k fotografu, ki nam je bil všeč in je bil zelo prijazen. Tudi plačali smo enako kot če bi se slikal odrasli, kar za nekatere fotografe ne morem reči, saj radi zaračunajo dvakratno ceno, češ, da je več dela. Na občini smo plačali skoraj polovico manj za osebno, kot za potni list. oboje pa ti velja do konca drugega leta in nič več. Z osebno lahko potuješ v italijo, Hrvaško in Avstrijo.
Pri fotografu pa smo se zadržali skoraj celo uro, saj se je najprej z nami pogovoril in se nato še maloukvarjal z našo deklico. šele nato je začel s fotografiranjem. Sedela mi je v naročju, jaz pa sem imela preko plenico. Sploh ni bilo zahtevno!
Lep pozdrav, Suzana!