Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Postobsevalne težave

Postobsevalne težave

Pozdravljeni!
Nedavno ste mi že lepo odgovorili v zvezi z ultrazvočno punkcijo bezgavke na vratu, ki je mojemu očetu na CT in ultrazvoku še vedno mejno povečana.. Konec obsevanj na vratu za rakom orofarinksa (baza jezika s širjenjem na žrelo) je imel septembra 2012. Koža je bila zelo prizadeta, notranja sluznica tudi.
Januarja so na CT videli mejno povečano bezgavko, v aprilu in maju so bezgave dvakrat punktirali (enkrat ultrazvočno) in obakrat material ni diagnostičen (drobir, luske, periferna kri). Zdaj junija ima ponovno ultrazvočno punkcijo, če še to ne bo dalo rezultata, bo pa šel na CT vratu.

Ali je možno, da je to ostanek obsevanj? Da je bezgavka (ena ali več) še malo povečana? Zdi se mi zelo v redu, da zdravniki tega ne pustijo kar tako in da gre na več punkcij. Je možno, da so v bistvu nekatere bezgavke samo tako zelo uničene od obsevanj?

Pa še eno vprašanje: koža zunaj na vratu je dokaj pigmentirana, še vedno občutljiva in na pogled izgleda kot da je v preteklosti res imel hude opekline (kar je tudi res od obsevanj, imel jih je namreč 35). Te dni pa mu je iz točke na vratu spredaj tudi tekla neka prozorna tekočina. Kot da bi se spodaj nekaj nabralo in je potem kar teklo ven. Ne boli ga nič več nikjer, koža pa še vedno na pogled deluje občutljivo in zelo pigmentirano. Je tudi to normalno še po tolikem času po obsevanjih (od septembra)?

Najlepša hvala za odgovor!

Rak je dejansko zahrbtna bolezen. Po zaključenem zdravljenju so potrebne stalne kontrole, da se pravočasno opazi morebitna ponovitev bolezni. Zato tudi punkcije. Če te ne odgovorijo na dilemo zanesljivo včasih sumljivo povečano bezgavko tudi izrežemo (biopsija). Seveda so za kontrolo pomembne tudi slikovne preiskave, ki jih omenjate, na (sumljivo) spremembo opozorijo prej kot jo je mogoče videti ali zatipati.
Posledice obsevanja so take kot jih opisujete..obsevanje pač ni sončenje, določene posledice na žalost ostanejo.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close