Postavljanje meja

Saj vem da tole spada pod rejništvo (sem tudi tam objavila9 a tukaj vas je toliko, ki radi podebatirate, tam pa skoraj nikoli odziva. Tole torej:

Sem pred časom v nekem spisu brala kakšne težave so bile “pri delu” rejnice, ki je samo “postavljala meje”. Sicer ne vem točno, kaj naj bi to pomenilo (sama teh metod in izrazov nisem nikoli uporabljala), a berem tudi v drugih spisih. Predvsem kot nasvet “strokovnih delavk”.
Postavljanje meja torej, omejenavnje…in otrok se ne da omejiti…vedno slabše je in to se kaže tudi na šolskem uspehu, odnosih z okolico, ..povsod.
A stroka in “odgovorni” se ne vprašajo, če je morebiti s temi mejami ali pa tistim, ki omejuje, kaj narobe. Ne, otrok je nemogoč in vedno slabšemu gre. Na vseh področjih. Rejenec pač! Tudi obnaša se vedno bolj “čudno”. Pa ugotovijo umni in odgovorni, da je potrebno z otrokom še bolj “delati” (kar tudi ne vem kaj je) in vztrajati na svojem ravnanju. Postavljati meje!! Neuspehi pa vedno večji…in krivec otrok, ki je tako težak in si ne da “dopovedati”…se ne da omejiti.
Pa se je v enem primeru zgodilo, da je bil otrok od odlične rejnice vrnjen staršem (saj je bil tudi brez osnove in po krivici odvzet) in glej ga zlomka! Vse se je nenadoma spremenilo. Otrok nenadoma ne potrebuje več postavljanja meja in uspeh v šoli se znatno izboljšuje in otrok sploh ni več težaven.
Zdaj se pa vprašajmo, kako bi bilo, če bi pristojnim in odgovornim uspelo otroka še dalj časa zadrževati pri tej krasni izvajalki rejniške dejavnosti?!
Toda pri njej so še vedno trije tuji otroci, ki jim po domače in po svoje “postavlja meje”. Videti je, da je to vse kar zna. In nihče ji ne more in noče tega preprečiti. Kdo ji pa kaj more? Čeprav starši – zakoniti zastopniki svojih otrok – na to že leta opozarjajo. Ona pa si vztrajno si prizadeva “ukrotiti” prav vse tri…se mi zdi, da je kakšnega že do konca zlomila.
Tukaj res ne pomaga nič več drugega, kakor odškodninska tožba. Proti vsem, ki so soudeleženi, pa niso nič storili in proti tej krasoti od rejnice. Pa kmalu!!

off topic …. rejenec … ta beseda me vedno bolj asociira na rejene … zrejene … vzrejene … kaj je narobe s to besedo?

postaviti meje pomeni, da v stanovanju narediš betonske ograje in d ote ograje gre lahko torok, naprej pa ne. 🙂))))))))

pri nas je edian meja moj glas. če začnem tulit pomeni, da se je nekdo naslonil nanjo in da se je vžgal alarm.

Ja, Katarina, točno tako. Ne vem od kod Bidi tako vulgarno veselje do teh stvari, in od celo prepričanje da gre za sama dobra dela.

Bida, primer ki ga opisuješ kar sam v nebo vpije kako neznosno breme otroku predstavlja reja kot “storitev” in “poklic”. Ko se samo spomnim da otrokom rečejo “uporabniki” bi komu kar najraje vrat zavil.

tadej, da ne bo pomote, jaz in vida se zelo dobro zastopiva tudi izven foruma. 🙂) ampak tale beseda rejnik, me tako močno asociira na rejeno živinče, da je prav nadležno že.

bida je izpostavial primer rejništva, v katerem gre marsikaj narobe, od rejnice do CSD-ja. kaj pomeni postavljati meje? ja mater, po mejniku se gre z vrvico in odmeri kje bo stala meja, potem pa zasadiš po vrvici živo mejo. – hecam se, valjda, ampak starši v resnici tako pogosto uporabljamo “strokovne termine” ala postalvjanje meja, pri čemer sploh ne vemo kaj to pomeni, ker je sam termin ohlapen in zmuzljiv in izrabljajoč.

To pa zato, ker se “negativno” sliši učiti otroka discipline. Učiti ga postave. Učiti ga reda. In ker morda niti starši ne vedo za nič od tega, ker so tudi sami bili permisivno vzgojeni, sledi “postavljanje meja”. Kar tako, karkoli že to pomeni. Pozitiven pojem za vsiljevati svojo voljo.

Nič ne aludiram na vajino prijateljstvo.

Le, zdi se da je Vida zadrgnjena krščanska socialistka.

postavljanje meja ….. soba za hlajenje …. odvzem najljubše igrače …. nadomestki batin. meni jebilo vsekakor ljubše, da me je oče namlatl, kot da me je ignoriral. 🙂

Fizična kazen pred psihičnim terorjem: vedno!

Slovenija je leta 2003 namesto zakona o skrbi za otroke, ki ne morejo živeti pri starših, UZAKONILA REJO..namesto velikih sirotišnic pa majhna prikrita sirotišča, kjer se skriva marsikaj. Za rejništvo pa je postavila vse specialno diskriminatorno.

V SSKJ je beseda razložena v treh pomenih. Enkrat sicer kot popolna oskrba tujega otroka za plačilo, drugič pa kot reja prašičev, živine…in tretjič kot krma, hrana..

Ah, saj vse piše a ne?

Marsikaj uzakonimo v Sloveniji. K sreči ni treba vseh zakonov tudi izvajat. Sirotišnice so čisto prava stvar. Samo kaj ko pa je naša Cerkev nesposobna jih furat.

V konkretnem primeru vem za nekatere “meje”: odvzem telefona, da se omejuje pogovor z mamo, grožnje z omejitvijo stikov s starši, prepoved iskrenosti, odvzem razne otrokove lastnine, siljenje v čiščenje straniščne školjke z golimi rokami (pa ne stranišča, kamor je lulal otrok),..se zdajle ne morem spomniti več, a je če VEČ!

No, zgoraj navedeno je samo tisto, kar si je otrok UPAL povedati….ostalo se ne bo izvedelo nikoli..ostalo bo pod “izvajanje rejništva”

Tadej, terminologija pa ni niti v eni besedi moja. Se tudi meni ne dopade, a jo pogosto izpostavljam, da bi pričela motiti še koga! Iz nje je tudi mogoče marsikaj sklepati!?

Saj nisem mislil da bi bila tvoja. Le vsebina pove veliko. Kolikor vidim ti te stvari podpiraš! Ti rejništvu pritrjuješ!

sLABO VIDIŠ. MOJE ŽIVLJENJE JE POSTALO LE ŠE EN SAM KRIK ZOPER STANJE V REJNIŠTVU…ŽE SEDEM LET TRAJA!!!

Upam da je res moj vid problematičen. Tako te razumem. Že da te motijo kake konkretne stvari, toda ti verjameš v rejništvo. Ti misliš da je to stroka in mi laiki ne razumemo. Pa pojem laik narobe uporabljaš, ker so tudi strokovnjaki laiki. In tako naprej, polno zmede je pri tebi.

Mene so pač naučili, da so “ti sporočila” neprimerna in definiranje ljudi tudi..tako da naj to ostane kar tvoja ekskluziva, mene ne boš zvlekel vanjo!

Jaz že vem kaj mislim in v kaj verjamem in o svoji “zmedi” tudi sama najbolje vem. Nikogar nisem prosila, naj mi to pojasnjuje!

Domišljam pa si, da zmede ni pretirano in da moja sporočila drugi tudi drugače in jasno razumejo. Pravzaprav mislim, da je zlahka razbrati v kaj verjamem…ker to jasno ves čas govorim.

Kaj so te naučili ne razumem in v kaj te vlečem tudi ne.

Drugače pa si očitno samozavestna ženska in sama sebi zadost. Domišljaš si, ja, in čist prepričana si tudi.

Če sem jaz edini, ki te ne razumem, blagor tebi.

Bida, saj najbrž sama veš, kako je… Glas teh otrok se ne sliši, kot se ne sliši glasu marsikaterega drugega segmenta populacija, ki štrli iz nekega povprečja. Pa pometanje pod preprogo, samo da je na videz vse pod kontrolo…
Mah izrazi – Shakespeare pravi, da bi vrtnica enako dišala tudi pod drugim imenom, torej pustimo izrazoslovje pri miru.
Ja, jaz v tvojem pisanju ne vidim neke zmede. Nič bat. Včasih je bolje kak odgovor tudi gladko prezret in šibat dalje 🙂

Iz srca hvala, Ločevalka…tako potrebujem kakšno spodbudo, ker mi že pešajo moči in me mineva volja..nekateri otroci so medtem že odrasli…

Fino se je smilit sam sebi. A pač ni dovolj dobro. Verjetno niti če si ženska.

Tudi nekdo ki ne nepismen in tako tudi zanesljivo nestrokoven ima lahko čudovito vzgojene otroke. Toliko o tem Bida, ko govoriš o strokovnosti v kontekstu rejencev.

…le da, kadar tujci vzgajajo nekega otroka, morajo biti v naši državi (razen rejnikov seveda) vsi “strokovni” in ne morejo (ne smejo) po domače… Takozvani rejnik pa sme po domače z rejencem, hkrati pa ne more vzgajati nobenih otrok v nobeni drugi instituciji, ker, če je isti rejenec v vrtcu, pa ta isti rejnik (tudi zanj) ni več dovolj usposobljen…samo doma in preko rejništva!