pospešen srčni utrip
Ze 1 leto imam težave s prehitrim bitjem srca. Na zacetku sem tezave pripisovala scitnici, ker imam hashimotov tir., vendar je tirolog zanikal, ker je bolezen v fazi mirovanja. Vcasih se ze zjutraj zbudim s srcnim utripom 110, skozi dan mi niha od 80 do 100, vcasih tudi vec. Po pitju kave ali 2 kozarcev vina, mi pulz takoj pospesi okoli 110, zraven pa cutim mocne udarce. Opazila sem tudi, da pri hoji po stopnicah postanem bolj zadihana, se zlasti kadar nosim kakšen paket. Tudi hoje v hrib ne zmorem brez da bi z usti lovila sapo.
Zdravnica pripisuje tezave psihiosomatskemu vzroku, ker so se začele težave po menjavi službe in se ji zato tudi zdi nepotrebno napotiti h kardiologu. Vendar to traja že 1 leto, pa tudi življenje imam zelo urejeno.
Mene pa skrbi, ker se z možem odločava za nosečnost (stara sem 28 let), da zaradi nosečnosti ne bi bilo srce preobremenjeno. Slišala sem namrec, da je nosečnicam med porodom odpovedalo srce.
Zanima me še kakšne so lahko napake srca, ki so posledica prehitrega bitja.
Za odgovor se zahvaljujem.
Po vsebini vašega posta se nagibam k mnenju, da imate zdravo srce, ki je pod močnim vplivom zunajsrčnih dražljajev.
Če je kardiolog izključil možnost, da je Hashimotov tiroiditis glavni krivec, bo zelo verjetno potrebno iskati vzrok za nemirno srce v preživahnem odgovoru na živčne dražljaje.
Mislim, da ni zadržkov za nosečnost, če ni tireolog nasprotnega mnenja.
Če vam srce bije hitreje že v mirovanju, je normalno, da se hitrost ob obremenitvi še poveča.
Ker vas kardiolog ni napotil na obremenitveno testiranje srčne funkcije (obremenitev na kolesu) pomeni, da si vašo zadihanost ob obremenitvi razlaga kot posledico premajhne telesne kondicije.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Že več kot 2 leti imam pospešen srčni utrip. sicer se mi naredi v grlu kot nekakšen cmok nato pa mi srce bije kot noro, kakšni 2- minuti pa neha. nekoč pa se je zgodilo da je tako močno bilo 3 ure. odšla sem zdravniku, napotili so me kardiologu, ki je opravil ekg in nato še ultrazvok srca. ugotovili niso nič posebnega, vendar mene še vedno zelo močno stiska v srcu, kot da bi me nekdo zbadal z nožem, in sicer ko vdihnem je vredu ko pa poskušam izdihniti pa od bolečin nemorem in se zraven še dušim. kardiologinja mi je predpisala tablete rytmonorm 300 mg vendar ob napadu.
prosim za odgovor, ker so bolečone za moja mlada leta neznosne, stara sem 21
vnaprej se iskreno zahvaljujem.
sabina
Po vašem opisu se nagibam k mnenju, da ste podvrženi dvema oblikama motnje delovanja srca. Izgleda, da imate občasne kratkotrajne napade hitrega bitja srca (medprekatna tahikardija) in občasne posamezne neredne utripe (ekstrasistole).
Strinjam se, da poizkusite tablete Rytmonorm. Morda bi bilo prav, da jih nekaj časa redno jemljete in s tem povsem umirite srce.
Dodatno vam svetujem vsaj nekaj časa redno aerobno vadbo. Ne kadite.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.