pozdravljeni!
Sem osemnajstletna dijakinja srednje zdravstvene šole in že od 14 leta imam težave s samopoškodbami. Sedaj ko so se samopoškodbe nekako umirilo, moram delati na njihovih posledicah . Po roki, nogi in trebuhu imam dokaj hude brazgotine. Mazala sem jih že s kontrakelom, raznimi mastnimi kremami in jih dobro vpila v kožo. Vendar kljub temu večjega učinka ni bilo. Seveda me motijo pogledi mimoidočih , saj so moje brazgotine dobro vidne, vendar to ni največji problem zakaj se jih hočem znebiti. Delam zdravstveno šolo, drugo leto imam prakso in nasplošno hočem ostati v zdravstvu in delati z bolnimi ljudmi , vendar pa pacijente s svojimi brazgotinami nočem strašiti. Zato me zanima kaj bi mi najbolj pomagalo in če je to lasar, me zanima koliko stane ter ali se da naročiti na recept za odstranitev brazgotin, seveda če ti to povzriča večje travme in če je ogrožena tvoja služba oz. tvoja prihodnost?
Hvala za odgovor
p.s : vem da ste že večkrat pisali glede brazgotin, vendar kljub temu ne vem kakšen laser bi bil zame in koliko ta laser stane
Spoštovana Renata!
Pri samopoškodbah kože (strokovno “dermatitis artefacta”) je odvisno kako globoka je bila poškodba. Če je bil poleg epidermisa prizadet tudi dermis, potem bodo na teh mestih ostale btazgotine. Kakšne bodo brazgotine pa je odvisno od več dejavnikov: od globine poškodbe, oblike poškodbe, od anatomske lokacije ( npr. na dekolteju bodo brazgotine drugačne kot na obrazu..itd, na soncu izpostavljenih mestih spet lahko drugačne, ….), ali so bile poškodbe inficirane…itd. Zelo pomembna je tudi lastnost vašega telesa, kakšne brazgotine tvori ( ste nagnjeni k tvorbi “močnih brazgotin, keloidov? itd).
Brazgotin sodobna medicina ne zna odpravit popolnoma!! Zato ne nasedajte na razna reklamna sporočila, ki obljubljao “zbogom brazgotine ” ali podobno. Takše obljube so navadne laži!! Vendar pa lahko sodobna dermatologija brazgotine močno zmanjša, jih omili in naredi manj vidne, Kakšno zdravljenje bomo uporabili pa je odvisno od številnih dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši: koliko so stare brazgotine, kateri tip brazgotine ( atrofične (spet tu imamo več podtipov), hipertrofične, keloidi, “normalne…) ter anatomska lokacija. Na splošno velja , da so uspehi tem boljši, čimprej začnemo. Za predstavo naj vam povem, da na primer za zmanjševanje brazgotin po operativnih posegih začnemo z uporabo posebnih vaskularnih laserjev ( Pulse -dye laser ali Nd:YAG laser..) takoj po odstranitvi šivov!!.
Pri starih brazgotinah ( več kot 14 mesecev) dosegamo bistveno slabše rezultate.
Mislim, da ste s stavkom” ali se da naročiti na recept za odstranitev brazgotin” mislili na napotnico oziroma če je zdravljenje krito iz zdravstvenega zavarovanja. Kolikor vem, krije zavarovanje le zdravljenje tistih brazgotin, ki so funkcionalno moteče – npr. hude brazgotine po opeklinah prsnega koša lahko motijo dihanje . Tu so kriti le določeni kirurški postopki za “sprostitev ” brazgotin, da ne ovirajo gibanja prsnega koša ne pa postopki estetskega ( lepotnega” manjšanja brazgotin.) Sicer vam svetujem, da se z vprašanjem glede kritja stroškov obrnete nepopsredno na zavarovalnico! Vem pa, da se tovrstni posegi na Dermatološki kliniki ne opravljajo.
Cena postopkov zelo varira ( odvisno od števila brazgotin, vrste zdravljenja,…itd) in se začne nekje pri 150 eur na terapijo ( če je manjša brazgotina itd lahko tudi manj) če pa jih je več, pa ustrezno višja cena ( tudi petkratnik omenjene cene ali več). Natančneje se ceno postavi po pregledu. Opozoril, bi, da je terapijo potrebno ponavljati (običajno najmanj 3x, pogosto po tudi večkrat 5x ali celo več).
lp