V službi mi je stranica kamiona (se je nepričakovano odpela) padla na nart noge. Na srečo ni bilo zloma samo močan udarec z oteklino in podpludbo, dobila sem elastični povoj, hlajenje noge in bergle, ter 3 tedne bolniške. Kamion ni bil last naše firme, vendar sem bila zaradi narave dela prisotna poleg njega. Od svojega zavarovanja ne dobim nič (telefonsko sem se pozanimala), ker nimam dnevne odškodnine, niti ni ostalo trajnih posledic. Od koga lahko uveljavljam odškodnino in na kak način oziroma če jo sploh lahko, glede na to, da ni trajnih posledic. Nekateri prijatelji namreč trdijo da bi morala uveljavljati odškodnino od svojega podjetja, ki nas ima vse zavarovane, eni pa da od tujega kamiona (čeprav nimam nobenega zapisnika, razen prijave poškodbe pri delu) in da bi morala vse skupaj prepustiti eni od podjetij, ki se ukvarjajo z odškodninami. Kakšno je vaše mnenje kdo ima prav in če ima smisel?
S kakšno dejavnostjo se ukvarja vaše podjetje in kakšno delo opavljate v službi?
Prvo kar bi morali dobiti je zavarovanje od vaše firme, ker gre za primer poškodbe pri delu in se krije iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja, v mislih imam snevno odškodnino. Drugo kar pa bi lahko zahtevali, pa je iz naslova odgovornosti, firme, ki je lastnik tovornjaka.
Kar pa se tiče vašega zavarovanja, pa si čimprej priključite nezgodo. Nikoli ne veš, kaj te doleti.
približno v item času sem sam imela nezgodo v službenih prostorih. Padla sem po stopnicah in si zvila gleženj. V času nezgode so v prvem nadstopju zgradbe prenavljali prostore in je bilo marmorno stopnišče prašno in nastavljeno z odstanjenimi predelnimi stenami in omarami.
Na bolniški sem bila 16 dni, trajnih posledic nimam. Vložila sem zahetvek za dnevno odškodnimo iz svojega nezgodnega zavarovanja. Ali sem upravičena tudi do odškodnine iz naslova odgovornosti delodajalca, ki je tudi lastnik zgradbe.
lp marina
V vašem primeru lahko uveljavljate odškodnino iz zavarovanja civilne odgovornosti iz dejavnosti podjetja,katero je vršilo adaptacijo v vašem podjetju.
Lep pozdrav, Bruno
Pozdravljeni,
prosim za nasvet, kaj storiti v tem primeru. Mož, ki je s.p. je 1.2.2010 razkladal blago v neki firmi, prevzem pa mu je bil tudi pismeno potrjen. Zaradi urejanja dokumentov je vstopil v objekt skozi steklena dvižna vrata,ki pa so se nenadoma zaprla oziroma padla navzdol in ga udarila po glavi. Na njegovo zahtevo je bila s strani delavcev poklicana lastnica firme, ki pa ga je odpravila z navedbo, kaj je sploh iskal v objektu ter da ne daje nobenih izjav.( Vstopiti je moral, ker je bila pisarna za potrjevanje nalogov v notranjosti). Zaradi udarca je takoj začutil močne bolečine v vratni hrbtenici, ki trajajo še danes. sledilo je bolovanje, predpisana mu je bila fizioterapija, za kar ima ustrezne dokaze. Pričakoval je telefonski klic, opravičilo in izkazano voljo po sporazumni rešitvi, a je namesto tega doživel popolno ignoranco. Na lastnico je tudi naslovil dopis z uveljavljanjem odgovornosti, a ni nič pomagalo. Poklicala ga sicer je, a je rekla, da si je vse samo izmislil in da nima nobenega dokaza. Kar se tiče dokazov: vrata je fotografiral, delavci, ki so bili priče so rekli, da se je tak primer padlih vrat že zgodil in da mu ne morejo pričati, ker se bojijo za svoje delo. Mi lahko svetujete, kaj naj še naredi oziroma kako naj postopa naprej v tem primeru. Utrpel je škodo na zdravju in izgubo po dohodku.Najlepša hvala za odgovor.
Lp Tajči
V vašem primeru bi predal zadevo odvetniku.Vendar pa se po drugi strani tudi ne bi hotel zameriti delodajalcu.V primeru,da odgovornostnego zavarovanje delodajalca ne obstaja je edina možnost civilna tožba.težka odločitev je pred vami,želim pa vam vse dobro.
Lepo pozdravljeni,Bruno
Pozdravljeni,
zanima me, kako se lahko delodajalec brani v primeru tožbe bivšega delavca, ki se je lažje poškodoval na delovnem mestu. Podjetje mu je dalo vso zaščitno opremo, a delavec tisti dan ni imel obutih delovnih čevljev in mu je stroj(žaba) poškodovala palec na nogi. Delavca nihče ni silil opravljati dela z strojem, ampak je na lastno odgovornost opravljal delo z strojem. Bolniškega staleža je imel 28 dni, dobil 100% plačano bolniško. Sedaj, ko v podjetju ni več zaposlen(potekla pogodba), zahteva odškodnino preko sodišča. Ta delavec je v preteklosti bil zelo problematičen, ima kartoteko, baje celo težave z preprodajo mamil. On ni niti prinesel bolniškega lista, niti se ni obrnil na delodajalca glede odškodnine, ampak je njegov oče grozil z tožbo na sodišču za odškodnino. Delodajalec ga je peljal k zdravniku, ko se je nesreča pripetila, poklical starše in prijavil nezgodo na inšpektorat, plačal bolniško,…, sedaj pa izsiljevanje za odškodnino. Kako se lako delodajalec brani? Mislim, da ni pošteno, da zakon ščiti samo delavca, ker niso vsi delodajalci nepošteni!
Hvala za odgovor, lep pozdrav!
pozdravljeni
januarja letos sem se poškodovala na delovnem mestu. stvari sem nato maja predala svoji odvetnici in me sedaj samo zanima, koliko časa traja, da zavarovalnica pregleda dokumentacijo in nakažejo oz. odgovorijo na zahtevek odškodninske odgovornosti. konec maja je dobila odvetnica odgovor s podjetja kjer sem zaposlena da so stvari posredovali zavarovalnici in do danes še ni bilo nobenega odgovora.
hvala
Vse je odvisno od tega,koliko se odvetnik angažira za vaš primer.Vsaka zadeva potrebuje nekaj časa,koliko,pa vam težko napišem.Upam,da čimprej,
lepo pozdravljeni,Bruno
Pozdravljeni!
Na delu mi je toksična tekočina špricnila v oko in mi ga poškodovala.
Naj povem da je bilo narejeno vse tako kot je treba v primeru poškodbe pri delu(odhod v bolnišnico,spisani vsi papirji).
Na tem delounem mestu delam že 5 let in pri delu je potrebno nositi zaščitna očala ampak ker delodajalec ni poskrbel za njih jih jst v trenutku nesreče nisem nosil.
Zdej me pa zanima ali sem upravičen kakršnekoli odškodnine glede na vse te okoliščine?
HVALA za odgovor in LP!
Kadar delodajalec ne omogoči delavcu zaščitnih delovnih sredstev je odgovoren za poškodbe.Varnostni inženir mora sestaviti zapisnik o nezgodi itn.
Če obstaja polica delodajalca o odgovornosti iz dejavnosti,kjer so vključeni tudi zahtevki lastnih delavcev,lahko pričakujete odškodnino.V naprotnem primeru pa vam ostane le še civilna tožba.
Lepo pozdravljeni,Bruno
Pozdravljeni!
Odškodnina za vašo poškodbo je odvisna od višine zavarovalne vsote za invalidnost.Ravno tako vam pripadajo tudi bolnišnični dnevi,dnevno nadomestilo,…oz.vse,kar piše na polici.
Izguba prsta je ovrednotena v procentih cca 10%.To je okvirna ocena.
Toliko,srečno,Bruno