Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Poškodba kolena

Poškodba kolena

Spoštovani,
V zadnjih letih imam zaradi predhodne smučarske poškodbe težave s kolenom (zaradi nestabilnosti hitro pride do napačnega giba, bolečine in otekanja kolena). Opravljen imam MRI, ki izkazuje stanje po rupturi ACL, kompleksno rupturo medialnega meniskusa (bucket handle), nekoliko povečan lateralni nabib, blago lateralizacijo patele in srednje velik izliv. Pri otropedu McMurray, Lachman in prednji predalčni test vsi pozitivni. Čakam na artroskopsko operacijo. Po nekaj tednih se je tudi s pomočjo Voltaren gela bolečina umirila, le ekstenzija kolena še ni možna v celoti. Lahko začnem z ACL vajami za krepitev mišic, da bo okrevanje lažje? Kaj priporočate za čimprejšnje okrevanje po rekonstrukciji vezi in sanaciji meniskusa, ki najbrž ne bo enostavna? Lahko glede na poškodbe še pričakujem polno funkcionalnost kolena? Želim si še aktivnega življenja in rekreacije. Iskrena hvala za mnenje in usmeritve.

Spoštovani!
Definitivno vam svetujem intenzivne vaje za stegensko mišico, vaje na fitnesu, ko bo to mogoče, drugače pa vaje doma, počepi ob steni z lastno težo, izpadni korak na mestu, sobno kolo, vaje z elastikami. Rehabilitacija bo hitrejša, če bo mišica dobro natrenirana. Načeloma je pa rehabilitacija po rekonstrukciji križne vezi vsaj 9 mesecev, da boste lahko delali kontaktne športe, smučali….Načeloma bi to vse lahko počeli po uspešni operaciji, koleno bi moralo biti normalno funkcionalno.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close