Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Poškodba kolena

Poškodba kolena

Pozdravljeni,
23.12. sem si pri smučanju poskodovala koleno. Prvih 10 dni sem nosila longeto, nato pa povoje. Zdaj sem že na točki, ko lahko popolnoma stegnem koleno, pokrčim pa ga lahko do 90°. Koleno je še zatečeno, bolečin pa ne čutim. Pocasi lahko že hodim brez bergel. Stara sem 34 let in bi se v prostem času še naprej rada ukvarjala s športom (tenis, pohodništvo, kolesarstvo). Bi lahko prosim podali dvoje mnenje na izvid:

MRI desnega kolena:

Opravljen je standardni protokol.

Videti je izrazito povišan signal sprednje križne vezi desnega kolena po poškodbi s parcialno prekinitvijo v srednji tretjini, zadnja križna vez je ohranjena. Lateralna kolateralna vez je ohranjena prav tako ligament patele. Medialna kolateralna vez je distalno ob zgornjem narastišču skoraj kompletno prekinjena. V srednji tretjini medialnega meniskusa v rdeči coni je videti povišan signal tudi v smeri spodnje sklepne površine kot ruptura. Lateralni meniskus je povišanega signala v rdeči coni v zadnjem rogu ob zadnji ploskvi vertikalno tudi v smeri sklepa kot manjša ruptura. Videti je izliv v desno koleno ter suprapatelarno desno. Videti je obsežne postkontuzijske spremembe prikazanega skeleta desnega kolena – obeh kondilov desnega femurja prav tako kondilov desne tibije, izrazito tudi ob tibiofibularni sindezmozi kot posreden znak poškodbe sprednje križne vezi. Mnenje: Sprednja križna vez desnega kolena je v srednji tretjini skoraj kompletno prekinjena, videti je manjše rupture meniskov na opisanih mestih v izvidu. Prekinitev MCL v smeri zgornjega narastišča desno. Obsežne postkontuzijske spremembe prikazanega skeleta desnega kolena.

Hvala in lp

Sara

Spoštovani!

Gre za popolno rupturo sprednje križne vezi, delno rupturo stranske vezi in rupture obeh meniskusov ter udarnino kostnine. V prvi fazi je potrebno počakati, da se udarnina kosti in edem resorbira in da se stranska vez zaceli sama, to traja nekje 6-8 tednov, v tem času nosite še kolensko opornico, delajte vaje za stegensko mišico in samo hoja po ravnem. Čez mesec dni opravite tudi FTH. Nato svetujem pregled pri ortopedu, ker bo verjetno potrebna operacija in rekonstrukcija križnih vezi in sanacija meniskusov.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close