POSADITEV VRTNIC
Dobro jutro!
Vem, da vas je na teh straneh, ki jih dokaj redno prebiram veliko, ki imate radi delo na vrtu, v sadovnjaku in delo z rožami. Delo z rožami je tudi meni v izredno veselje. In to prijateji vedo, pa mi prinesejo prenekatero rastlino, ki jo potem posadim in spravim naprej v življenje.
In zdaj sem dobila, ko sem tolikokrat glasno izrazila željo, oranžne vrtnice. Vendar ne s koreninami ali že ukoreninjene, temvč le obrezane. Zdaj bi jih morala spraviti v zemljo, vem, da sem ponekod potem videla, da so bili pokriti ali s steklenim kozarcem ali s PVC odrezano steklenico. Pa vseeno mi je tak način “saditve” popolnoma neznan.
Prosim vse, ki mi lahko pomagate z nasvetom, da mi opišete, kako naj posadim te vrtnice, ki si jih tako močno želim imeti.
Hvala za vsak nasvet in za vsako dobro željo.
marija (1)
Zdravo,
meni je uspelo že nekaj domačih vrtnic takole posaditi, vendar sem stebla potaknila že v avgustu, tako, da so tri očesca v zemlji, dve pa nad zemljo in pokrila z odrezano pl. steklenico . Bistvo je, da se še pred zimo ukorenini. Poizkusiti pa tudi sedaj ni greh, morda pa uspe. Pa veliko sreče.
Lep pozdrav
Pozdravljena,
potaknjence vrtnic potakni v dobro humosno prst in na dno luknjice daj nekja mivke, lahko jih namocis v rasni hormon za olesenele potaknjence.
Ce imas rastlinjak, palstenjak, tunel ali toplo gredo, to stori tam in dodatno povezni na potaknjence se plastanko, drugace stori to nekje na prostem, na zavetni legi. Imajo naj minimalno 5 – 8 oces, 3 – 5 naj jih bo v zemlji, odvisno od sorte.
Ni se prepozno, se bi morali preziveti.
Lp
Iskrena hvala obema, si bom sprinatala vajine odgovore in potem naredila tako, kot svetujeta. Letos sem naredila, ne sicer prav čisto tako, kot opisuje Misa, ampak zelo zelo podobno, posadila sem jih v zavetrje, le mivke nisem dala v luknjico …. bomo videli, zna biti, da se mi še kaj oprime, v kolikor pa ne, bom pa prihodnje leto zagotovo imela več uspeha, aj zdaj vem, kaj storiti, manjka le še srečna roka, kajne? Hvala še enkrat.
marija (1)