Najdi forum

Zivjo,kot predvidevam,ze imate veliko izkusenj s poroko,vabili…Ne veve,kje zaceti,koliko casa je potrebno za eno solidno poroko,kaj potrebujes…Kako je z oblekami,sopkom, vabila, poroka sama….
Mi lahko pomagate?!
Za odgovore se najlepse zahvaljujem,saj bi rada imela kar se da lepo poroko, pa ne da ti gredo vsi zivcki….
LP,Neja

Najprej je važno kakšno poroko boš imela, samo civilno ali tudi cerkveno.
Napiši, da ti potem lahko odgovorim!
Lahko pa malo v iskalniku pobrskaš, vem da je enkrat ena delala seznam kaj vse rabiš, sam ne vem ali je bilo na tem forumu ali na Styling-u.

Civilna in cerkvena poroka bo.Pikca, vesela bom tvoje pomoci!
Neja

Poglej si na forum Poroka – dobila boš vse potrebne informacije.

LP, M.

Forum poroka:

Torej…res, da so že minila 3 leta od takrat, ampak malo se pa še spomnim. Najprej je dokaj važno in dobro, da imaš narejen verouk za mladoporočence. Se splača naredit prej, ker če hodiš še na to v zadnjem mesecu, ti res zmanjka časa. Midva sva ga naredila že eno leto prej.
Doma najbrž že vejo, da ne bo kakšnih presenečenj. Čeprav midva sva se odločila julija, začetek avgusta sva povedala doma, čez dobrih 14 dni sva raznosila vabila in sredi septembra je bila že poroka. Pa pejmo naprej:
– ko imaš določen datum, greš najprej na občino-matični urad, da si ta datum rezerviraš, nato greš do župnika, da si tudi pri njem rezerviraš datum
– nato je na vrsti restavracija, oglej si jih vsaj 5, da dobiš vtis glede ponudbe, cen, šele ko si prepričana kaj točno hočeš za meni, rezerviraj datum, pozanimaj se tudi, če lahko sama prineseš pecivo, vino, sadje, mi smo imeli to možnost in nas je prišlo veliko ceneje kot če bi vse oni rihtali;
– ansambel je tudi potrebno rezervirati dosti prej (če si slučajno z Goriške ti lahko kaj priporočim)
– priči!!!
– vabila – najprej naredi seznam povabljenih, nato razmisli kakšna vabila bi rada, malo si oglej ponudbo v poročnih salonih, knjigarnah, lahko jih narediš sama… vabila se vedno izroča osebno, če je le mogoče, zato moraš narediti plan tudi za to, da ti na koncu ne zmanjka časa, povabiti moraš najmanj en mesec prej, pri tem pričakuj, da te bo vsak vprašal kaj želiš za darilo, torej moraš že imeti okviren seznam želja, povej jim naj ti vsaj okvirno povedo kaj bi kupili, oz. če želiš denar jim moraš to povedati…upam da ne boš dobila pet paličnih mešalnikov in tri likalnike, kot dobijo nekateri.
– zelo pomembna stvar – obleka, pri tem moraš misliti na vse: če boš imela belo obleko, zate ne bo tak problem, če boš imela pa barvno, boš že morala paziti, da bo barvno usklajena z ženinovo. Sicer pa naj bodo barvno usklajeni tvoj šopek, naprsni šopki ženina, prič in svatov, šopki na avtomobilih, šopki v cerkvi, šopki v restavraciji, dekoracija na torti, dekoracija konfetov, če jih boš imela. Vse bo za seboj potegnil tvoj šopek, zato malo misli kakšno cvetje boš izbrala, klasika vrtnice, sezonsko cvetje,… Misliti moraš tudi na rezervno obleko, če si jo želiš. Jaz sem se npr. po torti ob polnoči, preoblekla kar v navadno oblekico, da sem laže plesala, pa tudi vse moje prijateljice so tako delale. PA pazi, da boš kupila take čevlje, da te ne bodo ožulili, veliko bolj pomembno kot pa kakšne znamke so in če so po zadnji modi.
– frizura, vzemi si čas pojdi do frizerke, oglejta si kataloge, naj ti svetuje, nato se naroči na probo in rezerviraj datum, prav tako kozmetičarka…
– torta, malo pojdi naokrog, da vidiš ponudbo različnih pekarij in cene, meni so zraven torte posodili še stojalo za torto in stojalo za konfete, vse aranžirali in dostavili v restavracijo- vse za solidno ceno.
– cvetje – šopek, kdo bo krasil cerkev(mi smo sami), dekoracija avtomobila, ali bodo tudi svatje imeli sveže cvetje za naprsne šopke, ali bodo imeli umetne, ki jih lahko spravijo tudi za spomin… pri izbiri šopka zase upoštevaj tudi to, da ga boš nosila cel dan, zato naj ne bo pretežak, cvetje pa naj bo tako, da ne ovene prehitro, če boš npr. stala na soncu…
– konfeti, če jih boš imela je najbolje, da se zmeniš kar v poročnem salonu, kjer boš izbirala obleko (razen če je ne boš kupila drugje), če jih ne boš imela, se moraš domisliti kaj boš drugega podarila svatom, mogoče sliko in pecivo… A ja, če si boš obleko sposodila, ti bodo nekateri zraven za isto ceno posodili še ogrinjalo, rokavičke, okraske za lase…
– fotograf, spet boš morala vsaj do treh, da lahko primerjaš ponudbo in ceno, pri tem moraš vedeti ali bi rada da ti slika celo poroko ali samo tistih nekaj uradnih slik, v naravi ali studiu, vsekakor so v naravi lepše. Meni je recimo celo poroko slikal prijatelj in sva šla k fotografu samo na “uradno” slikanje.
– snemalec, če želiš imeti videokaseto, isto kot pri fotografu…
– prevoz, kdo bo vozil, že imaš avto, ga boš najela pri kakšni avtohiši, spet primerjava cen
– če si doma na vasi, je treba vsekakor poskrbeti za šrango in vse kar spada zraven
– fantovščina, dekliščina, skupaj ali posebej, prostor, pogostitev…
– predvsem pa si sestavi okviren urnik kdaj naj bi kakšna stvar bila,upoštevati moraš lokalne navade, koliko časa traja kakšna stvar, pri vsem si vzemi pol ure rezerve. Pri nas je zgledalo približno takole:
– večer prej žurka pri meni doma, ko so vaški fantje postavljali smreke – prton, kolona, slavolok, mlaje-kakor pač kdo to imenuje
– ob 6h zjutraj frizerka(računaj vsaj 2 uri), takoj nato kozmetičarka, nato sem šla še v cvetličarno še po šopek za moj avto (pri nas je navada, da se dokler nista uradno poročena, vozita vsak v svojem avtu, glede na zmožnosti pač, tako da je mene vozila moja priča v mojem avtu, njega pa njegova priča v bolj luksuz avtu, ki smo ga najeli), tako da je on šel sam v cvetličarno po šopek zame in njegov avto)
– ob 10h je prišel po mene, sledila je šranga in pogostitev šrangarjev
– ob 12h civilna poroka na gradu, starši in svatje so nato šli k nam domov na pogostitev, midva s pričama pa k fotografu, nato pa na kosilo v restavracijo (prej rezervirali).
– ob 18h cerkvena poroka, po poroki slikanje…
– ob 20h večerja v restavraciji in mega žur do 6h zjutraj, ko so nam muzikanti pobegnili, ker so morali nekateri v službo.

V glavnem za naju je bilo nepozabno in takoj bi se še enkrat poročila, ker je bilo tako fajn, pa vsa energija, ki sem jo imela sploh ne vem od kje…

Vem, da sem ti napisala grozno raztrešeno, ampak upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Če si z Goriškega konca ti lahko dam še kakšno inf. več glede poročnega studia, muzike, fotografov, restavracij…

Drugače pa ti želim sanjsko poroko! Kar te zanima kar vprašaj!

Lp, Anita

Ojla,Pikca!
Hvala,hvala,hvala da si mi pomagala,pogledala sem tudi malo na forum poroka, ampak ti si mi vsaj v strnjeni obliki povedala, tako da vem kje zacet…
Sem na stajerskem koncu, tako da se bom zacela tam zanimat,kako in kaj….
Lep pozdrav, hvala tebi in ostalim
Neja

New Report

Close