Porodniško z zavoda
Porodniške ti ne izplačuje zavod za zaposlovanje, ampak ministrstvo za delo družino in socialne zadeve. Če si bila vseh 12 mesecev pred nastopom porodniške prijavljena na zavodu za zaposlovanje, ne dobivaš porodniške ampak starševski dodatek, ki je okrog 27000 sit. Če si bila vsaj 1 mesec zaposlena in potem 11 mesecev na zavodu, pa dobiš porodniško, ki se ti izračuna na podlagi zajamčene plače – dobiš okrog 46.000 sit. drugače pa se pozanimaj na centru za soc. zadeve. Če si bila vseh 12 mesecev na zavodu, se ti splača kakšnega privatnika prosit, naj te zaposli zadnji mesec pred nastopom porodniške in mu pač plačaš vse stroške, ki jih ima s tabo, pa boš potem dobivala 46000 porodniške, samo te ne sme odjaviti pred koncem porodniške, če ne si na istem – boš spet dobivala samo starševski dodatek.
Lahko pa naredita enako kot sem predlagala Mariji, en mesec pred predvidenim nastopom porodniške se “zaposliš” , delodajalcu plačaš vse prispevke in stroške, potem pa boš dobivala najnižjo porodniško – okrog 46.000 SIT. Verjetno se bolj splača.Če boš dobivala starševski dodatek lahko oddaš na centru za soc. delo tudi vlogo za denarni dodatek, ki je tudi okrog 20.000. Pozanimaj se bolj natančno pri svojem centru za soc. delo.
Vso srečo!
LP Tjaša
Tjaša!
Hvala za nasvet. Tako sem tudi nameravala narediti. Vendar pride to v poštev le v primeru, če bom do poroda diplomirala. Manjka mi le še en izpit in diploma. Vsaj mesec dni pred porodom moram diplomirati. V nasprotnem primeru pa izgubim status študenta in moram po porodniškem dopustu diplomo plačati sama, kar pa ni poceni.
Torej vse je odvisno od mene : )
LP, Simona