porodniška
G.Andreja!
Lepo pozdravljeni!
Imam eno vprašanje.
Decembra l. 2002 sem rodila sina, februarja l.2002 pa mi je bilo prekinjeno delovno razmerje. Zaposlena sem bila dve leti. Sedaj pa me zanima, ali bi mi moralo pripadati porodniško nadomestilo? Kajti jaz sem dobivala samo starševsko nadomestilo.
In ker sem rodila otroka, ki ima sedaj posebne potrebe, sem samohranilka, me resnično zanima ali so mi bile kršene človekove pravice.
Če so mi bile, ali se lahko obrnem na Center za socialno delo in zahtevam povračilo dohodkov? Ne gre se mi toliko za denar, čeprav bi mi pošteno prav prišel, saj je nega otroka s posebnimi potrebami zelo velika, polega tega me noben delodajalec noče zaposliti, ko povem, kakega otroka imam. Boli me samo to, da na socialni poznajo mojo težko situacijo in da je bilo tako ravnano.
Ne morem vnaprej obsojati, zato vas lepo prosim, če mi lahko odgovorite.
Pozdravljena Ninca!
V kolikor ste bili pred nastopom porodniške v rednem delovnem razmerju, ste bili upravičeni do porodniškega nadomestila, ki predstavlja 100% povprečno plačo zadnjih 12 mesecev. Glede povrnitve bi morali dobiti informacije na CSD.
Ali prejemate dodatek za nego otroka iz CSD?
Na CSD-ju pa morate sami prositi, vprašati in vztrajati, saj nihče od njih ne bo naredil nič namesto ali za vas. Sodbo o tem, ali je to prav, pa prepuščam uporabnikom storitev, saj so njim namenjene.