Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija porascenost, potenje,…

porascenost, potenje,…

lep pozdrav! Zanima me drugo mnenje glede mojih naslednjih tezav: stara sem 28 let in ze priblizno 4 leta vegetarijanka (to pomeni, da se vedno jem ribe, jajca in mlecne izdelke). Kot najstnica sem sicer jedla kontracepcijske tablete, vendar sem jih po nasvetu nove ginekologinje pred priblizno 6 leti prenehala jesti, ker je ugotovila, da imam malce nerazvito (majhno) maternico. Pred letom in pol sem prvic opazila spremembe v mesecnem ciklusu, ki se mi je iz 25 dnevnega podaljsal za teden dni (v 32 dnevni) in se v tem ritmu redno nadaljeval. Pred pol leta pa se je sistem porusil, menstruacija se je pojavljala na 24 do 40 dni. Poleg menstrualnih tezav imam se druge probleme: mastna, necista koza, večja porascenost (v zadnjih letih tudi po obrazu) in mocno potenje. Oglasila sem se pri ginekologinji, ki je na ultrazvoku odkrila, da imam 2 cm cisto in me poslala na odvzem krvi za vec razlicnih testov. Po enem mesecu sem bila zopet na pregledu, kjer je bilo ugotovljeno, da je cista počila sama od sebe, krvni izvidi pa so pokazali, da mi primanjkuje beljakovine, ki jo proizvajajo jetra in vezejo nase moske hormone (upam, da sem si za pomnila pravilno). Raven moskih hormonov ni povecana. Glede na ugotovljeno mi je ginekologinja predpisala tablete Diane-35 (nosecnosti namrec ne nacrtujem), ki naj bi jih jedla do dve leti (s spremljajocimi pregledi).
Kaj bi mi svetovali vi? Je delovanje mojih jeter mozno »ozdraviti« tudi na kaksen drug nacin? Ali na to vpiva prehrana? Kako pogosto se pojavljajo navedeni stranski ucinki omenjenih tablet (povecana moznost raka itd)?
Ze vnaprej hvala za odgovor!

Pozdrav!

Predpisana terapija je v redu, stanje se bo izboljšalo, priporočam pa daljše jemanje, ker bo učinek šele čez pol leta.

Stvar glede jeter in moških hormonov je sicer v grobem res taka, vendar je mnogo bolj komplicirana, zato se v to nebi spuščal, dejstvo pa je, da v takem primeru pomaga le opisana terapija.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close