Popravilo zoba
Lp
Moj ime je Aljaž, star sem 21 let in pred dnevi sem izgubil 2 zoba. Edega skoraj celega (zobozdravnik mi je že odstranil živec), drugega pa polovico. To sta zoba 1,2 in 3,2. Rad bi, da bi bila razlika med umetnimi in pravimi zobmi čim manjša. Slišal sem za zobe narejene iz cirkonija. Zanima me, če je to možno dobiti tudi pri svojem zobozdravniku ali tam tega ni mogoče. Če ne, kje bi bilo to mogoče? In ali lahko od svojega zobozdravnika dobim napotnico za k drugemu, pri kateremu se da dobiti te zobe.
Hvala za odgovor,
Aljaž
Ne vem natanko, zakaj ste vaše vprašanje postavili v forumu Zdravilstvo – ga bom pač vzel za kompliment, da vam lahko kaj koristnega napišem.
Ne spoznam se na pravila pri popravilih zob, to se boste morali pozanimati pri ZZZS. Vem pa, da je vrsta v celoti plačanega materiala odvisna od mesta poškodbe. Vi imate poškodovane sprednje zobe, zato boste lahko dobili boljše materiale, kot pa na primer za zadnje zobe. Če je v ceno vštet tudi cirkonij (to je zelo kakovostna keramika), pa močno dvomim. Tudi je v Sloveniji bolj malo laboratorijev (in zobozdravnikov), ki delajo s takšnim materialom. To pa je najpomembnejše. Še vedno pa se lahko odločite, da boste razliko v ceni financirali sami. Cirkonij je zelo kakovosten material, zobe pa vam naj naredi zobozdravnik, ki je usposobljen za to in dela s keramiko vsak dan. Zobozdravniki v javni mreži to zelo verjetno niso. Glede izbre zobozdravnika pa imate proste roke, lahko greste kamor želite.
LP