popravilo odlomljenega sekalca
Pozdravljeni!
Zanima me glede popravila sekalca. Sekalec se mi je odlomil, vendar je večina zoba še celega. Odlomil se mi je poševno, nekako 1/3 zoba.
Kakšna popravila so možna?
Kolikor razumem zobozdravnika, pravi da je na ta zob škoda dajati porcelanasto prevleko, ker bi bilo treba cel zob zbrusiti – zob je drugače zdrav in da ga bi bilo zato škoda zbrusiti.
Ali se da narediti tako, da bi bil zob tak kot prej – to mislim v smislu izgleda?
Hvala za nasvet in LP.
Spoštovani/a a,
tak zob lahko popravimo na tak način, kot izdelamo belo zalivko. Materiali za bele zalivke so sedaj barvno že zelo kvalitetni in se (večinoma) le-te sploh ne opazi.
Izdelava prevleke vam še zmeraj ostane kot skrajna možnost, če zalivka ne bi bila estetsko zadovoljiva ali pa če ne bi bilo možno zagotoviti dobre retencije (in bi pogosto odpadala).
Lepo pozdravljeni!
Hvala za odgovor.
Zanima me še:
Kaj je bela zalivka?
Zob imam zlomljen že nekaj let in mi je zobozdravnik v zdravstvenem domu dal čez prevleko – z navadnim materialom; zdi se mi da plastičnim materialom in potem čez menda pobarvano z belo barvo. (Sicer mi ta prevleka ne odpada in se drži zoba, a mi estetsko preveč ne ustreza.) To ni zalivka, a ne?
Ali je zalivko treba doplačati? Je to nadstandardno?
LP
Spoštovani/a a,
zalivka je plomba (doplačilo ni potrebno). Po vašem opisu pa težko sklepam, kaj imate na zobu. Za izdelavo zalivke po poškodbi zob le malo obrusimo, za prevleko pa je potrebno brušenje cele zobne krone. Če je na zobu že prevleka, potem jo lahko samo zamenjamo z novo. Tudi stara zalivka je lahko neustrezne barve in že zamenjava le-te z novo lahko zelo izboljša izgled.
Lepo pozdravljeni!
Pravite, da če se dela prevleka, da je potrebno krono zbrusiti.
Jaz imam občutek, da imam na zobu prevleko, kljub temu, da mi zobozdravnik krone sigurno ni brusil. Zob mi je pustil tak kot je bil predno se mi ga je 1/3 odlomila. Ko mi je popravljal zob se mi je zdelo, da mi je na zob nataknil prevleko (ne porcelan;iz nekega drugega materiala in ga pobarval). Ta prevleka je bila čez cel zob, čeprav ga je bilo odlomljenega le 1/3.
Ta prevleka se mi je počasi krušila po zgornjem delu zoba, ki je bil cel. Krušenje se je ustavilo, tam kjer imam zob odlomljen. Zobozdravnik mi je tu prevleko takrat malo zbrusil, da sta bila prevleka in zob ploskovno poravnana.
Ali bi se mogoče dalo iz tega opisa sklepati kaj imam na zobu?
Ali bele zalivke znajo narediti vsi zobozdravniki, tudi najstareši? Ali je to kaj novega kar šele nekaj let učijo na fakulteti?
Kdo pa sploh naredi zalivko – zobozdravnik ali da zobozdravnik to narediti k zobotehniku (tako kot porcelanasto prevleko)?
Najlepša hvala za odgovore, LP.
Spoštovani/a a,
po vašem opisu sodeč, vam je zobozdravnik naredil belo zalivko (plombo). Za izdelavo le-te je uporabil celuloidno matrico, ki jo je nataknil na zob. Predvidevam, da ni do konca odstranil vseh viškov materiala, ki so ostali tudi na nepoškodovanem delu zoba in so se kasneje sami odkrušili.
Zalivko (plombo) znajo narediti vsi zobozdravniki, tudi najstarejši, brez pomoči zoboteehnika.
Lepo pozdravljeni!