poporodna depresija
Spoštovani,
sem mamica dveh deklic. Prva bo stara konec aprila dve leti, druga pa dva meseca. Težave so se začele, ker sem prenehala dojiti zaradi nenapredovanja teže pri dojenčici. Imam občutek zelo slabe vesti, da mi ni uspelo, kljub trudu, ki sem ga vložila v dojenje. Naj vam povem, da sem imela že pri prvi hčeri depresijo in mi je osebna zdravnica predpisal Prozac, ki se ga potem jemala kar šest mesecev. Včasih se mi zdi, da enostavno nisem dobra mama. otroci, še posebno starejška, kar naprej joka, stalno hoče biti pri meni, nihče drug ji ne sme dajati za jest, jo kopati, previjati, … . Drži se me kot klop. Poleg vsega tega pa sem tudi sama za vse, saj mož dela cele dneve in me niti ne razume, kako zelo sem obremenjena. Enkrat pa mi je celo tašča rekla, da sem slaba mama in da bodo moji otroci zelo živčni, ker ves čas jokajo. Zadnje dni se mi zdi, da ne bom več zmogla. Ves čas mi gre na jok, nimam nobenega apetita, niti ne želje po spolnih odnosih. Prijateljice me ne razumejo, staršem težko povem, ker je oče pred kratkim doživel anevruzmo in se zelo bojim, da bi ga s tem preveč razburila, skratka ostajam sama v nekakšnem začaranem krogu. Prosim, pomagajte mi!
Rada bi s z nekom pogovorila.
Lep pozdrav, Rafaela!
Spoštovana Rafaela,
vaše stanje ocenjujem kot depresijo, ki jo bo treba zdraviti.Ker posameznih zdravil v času dojenja še ne moremo priporočati (licenca temelji na širokih statističnih podatkih, ki pa jih trenutno še ni na voljo) in obstaja sicer hipotetična možnost, da bi škodovala dojenčku, se boste morali oglasiti pri svojem psihiatru, ki bo bodisi absolutno indiciral zdravila in predlagal opustitev dojenja. ali pa bo ob nadaljevanju dojenja predlagal katero od pomožnih načinov lajšanja težav.Vsekakor vas mora videti!