Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Popolnoma uničena zaradi kondilomov in papiloma grla!!!

Popolnoma uničena zaradi kondilomov in papiloma grla!!!

Pozdravljeni!

Sama sem pred dvema mesecema opazila,da imam okoli anusa genitalne bradavice in takoj po potrditvi le-teh od svoje ginekologinje, sem bila napotena na njihovo lasersko odstranitev. Genitalne bradavice okoli anusa so mi odstranili,v meni pa se je pričelo porajati novo vprašanje..
In sicer,moj glas..V obdobju okoli pol leta nazaj sem opazila,da z mojimi glasilkami nekaj ni vredu.V sebi sem mislila,da je hripavost nastopila zaradi kajenja.Glede na čas poprej,ko sem imela izvrsten glas,sem naenkrat ugotovila,da ne morem več prepevati,ker mi glas enostavno vzame,če pa ga izsilim s trudom,ostanem brez njega skoraj po cel teden…to se ponavlja tudi,če ne pojem,je dovolj le,če samo malo več govorim. Občasno je prisoten občutek dušenja, podobno, kot bi me nekdo stiskal za vrat..
Po odstranitvi genitalnih bradavic sem splošni zdravnici omenila tudi zgoraj navedene težave s hripavostjo,ki je med govorjenjem prisotna sedaj ves ta čas, me je napotila na pregled na ORL zaradi morebitne papilomatoze grla.
In tu se je zame svet ustavil…Želela sem sedaj čez poletje brezskrbno uživati,kar sem tudi v resnici,sedaj pa se podajam naprej na preglede.
Strah me je zelo,da mi potrdijo papilom grla..
Imam podatek,da poseg ni boleč..upam,saj malo mi je ob tej misli lažje,da bom lahko nadaljevala postopek in se naročila na pregled.
Boli me zelo..nihče ne more tega razumeti,če ne doživi..moje delo je odvisno od mojega glasu..psihično ne vem,če bom zmogla vse to..
Najbolj pa boli to,da sem imela samo dve vezi. v obeh primerih sem bila partnerjema popolnoma zvesta, pri obema pa je propadlo vse skupaj zaradi njunih obširnih nezvestob. in jaz posledično žrtev..je to pošteno??!!
sedaj sem samska,pol leta že nimam spolnih odnosov in niti jih ne morem imeti..NAJBOLJ BOLEČA MISEL V POGLEDU PRIHODNOSTI…ker imam v sebi blokado popolno,ker niti ne morem pomisliti,da bi komu naredila to,da bi ga okužila..kako naj se osvobodim te tesnobe,kako naj komu sploh razložim,da imam HPV virus!!??
Kako????!!!

Srečno vsem, ki trpijo v sebi zaradi iste bolečine…

Spoštovani!
Razumem vašo stisko, pa vendar – vse le ni tako črno. Kako razložiti, da ste okuženi s HPV? 2/3 ali več svetovnega prebivalstva je ali okuženega ali prekuženega; in vedno, kadar nimamo spolnih odnosov z devičnikom tvegamo, da se bomo okužili. Žal.
Kar se papiloma grla tiče, se izredno lepo zdravi; ker pravite, da je vaš poklic odvisen od vašega glasu, je možno, da je papilom tudi posledica natezanja, oz. preobremenitve glasilk zaradi nepravilne fonaacije in ga celo poimenujemo “pevski vozlič”. Imajo, oz. so ga imeli mnogi pevci, progesorji, učitelji. Oglasite se še!

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepše se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor.
Razumem,da je okuženih veliko s HPV virusom, ampak počutim se, kot da sem popolnoma označena in podati naprej v spolne odnose se mi bo zelo težko…

Možno bi bilo tudi, da je pri meni papilom grla posledica natezanja glasilk,saj delam v šolstvu. Ampak ali ni pri meni prej verjetno, da sem dobila papilom grla zaradi oralnih odnosov z okuženim in je tako povezano z genitalnimi bradavicami, ki sem jih imela?
Pravite,da se papilom grla lepo zdravi, mi lahko prosim natančneje razložite, kako poteka postopek zdravljenja in ali je prisotna bolečina še dolgo po posegu?
Za odgovor se vam že naprej zahvaljujem.

Spoštovani, najprej počakajte na pregled pri specialistu ORL, ki bo opravil diagnostiko sprememb. Zdravljenje je namreč odvisno od vrste in velikosti spremembe (če le ta sploh obstaja). Pri majhnih pevskih vozličih je potreben zgolj molk (določen čas) in kasneje učenje pravilne fonacije (rehabilitacija glasu); pri večjih papilomih, ki jih ev. povzroča virus HPV, pa tudi kombinirana terapija.
Morda si za orientacijo preberete seminar o hripavosti študenta medicine:
http://www.medenosrce.net/tiskaj.asp?id=1055
Pri ev. okužbi glasilk s HPV je neugodno predvsem to, da se zadeva včasih tudi ponavlja.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Ponovno se vam oglašam, ker sem imela pregled pri specialistu ORL in so se razjasnile nekatere stvari.
Najprej bi se vam rada zahvalila, ker ste mi obrazložili stvari, ki so mi bili v zelo veliko pomoč, da sem se lažje spopadila s pregledom.
Izključena je bila okužba glasilk zaradi HPV virusa, imam pa “pevske” vozliče, tako kot ste vi navedla in so res nastali zaradi natezanja, oz. preobremenitve glasilk, nepravilne fonacije.
Na glasilkah imam prisotna zelo velika širokobazna polipa, ki sta tako posledica vseh težav,ki sem jih imela in jih še imam z govorom. Določen imam datum posega, da mi nastala polipa tudi odstranijo.

Še enkrat hvala za vse informacije in Vas lepo pozdravljam!

Pozdravljeni. Imam vprašanja glede hripavosti…
V primeru, da je na glasilkah prisoten papilom, se ta vidi na pregledu?
Ali se v primeru, da je prisoten papilom glas občasno izboljša ali je ves čas prisotna hripavost?
Za odgovor se zahvaljujem.

Spoštovani, s specialnim pregledom ORL se papilom vidi. Da, hripavost se lahko spreminja, odvisno od lokacije, velikosti papiloma in eventualne sočasne okužbe (ki poveča oteklino glasilk, s tem pa tudi stopnjo vibracije).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor.
Se pravi, bili smo na orl kjer je zdravnica rekla, da je grlo in sprednja stran glasilk čista. Po tem takem bi se videlo če bi bil pa pilom prisoten…
Glas otroku zmanjkuje ob nepravilni rabi (glasno govorjenje, tudi kričanje) pa še refluks je prisoten. Se pa ob zdravilih za refluks in samokontroli velikokrat izboljša in je ok tudi do 3 tedne.
Kaj vi menite da bi lahko bil vzrok? Lahko kakšne izrastke mirno izključimo?

Hvala za odgovor.
Se pravi, bili smo na orl kjer je zdravnica rekla, da je grlo in sprednja stran glasilk čista. Po tem takem bi se videlo če bi bil pa pilom prisoten…
Glas otroku zmanjkuje ob nepravilni rabi (glasno govorjenje, tudi kričanje) pa še refluks je prisoten. Se pa ob zdravilih za refluks in samokontroli velikokrat izboljša in je ok tudi do 3 tedne.
Kaj vi menite da bi lahko bil vzrok? Lahko kakšne izrastke mirno izključimo?

Spoštovani, hripavost je posledica spremenjene strukture glasilk, ki potem ob govorjenju drugace nihajo. Najveckrat se to zgodi ob vnetjih (okuzbah), prenapenjanju (dretje, nepravilna tvorba glasu, dolgotrajno petje, nepravilno petje), seveda, lahko k temu pripomore tudi refluks (se zlasti, ce se dogaja v spanju).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej bi vi hripavost pripisali refluksu + nepravilni uporab glasu in ne kakršnim koli izrastkam na grlu in glasilkah.

Spoštovani, otroka je gledal specialist ORL, in če ni videl izrastkov, je največja verjetnost, da hripavost nastaja zaradi dretja in refleksa. Morate pa vedeti, da edino pravo diagnozo lahko poda le specialist, ki je stanje otrokovih glasilk videl.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam še enkrat.
Lep dan

Objava čaka odobritev

Spoštovani, o sami tehniki posega se morate pozanimati pri specialistu ORL. Na forumu cepljenja se ukvarjamo s preprečevanjem okužb, cepljenjem, vam pojasnimo vzroke nastanka nalezljive bolezni in posledice. Samo tehniko posega (vključno s pregledom odstranjenih celic/tkiva zaradi izključevanja malignih sprememb) pa vam bo pojasnil specialist ORL, ki bo izvedel poseg.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala.  Se pogosto iz tega razvije rak?

Posredujem vam članek, iz katerega razberete vzroke in povezave z nastankom raka glave in vratu. Enoznačnega odgovora ni, saj je nastanek raka povezan z več dejavniki

https://vestnik.szd.si/index.php/ZdravVest/article/view/3037/3203

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Mi lahko mogoce poveste, ce res gre za papilom, je moznost, da ne gre za raka?

Spoštovani, ne vem, kako si predstavljate, da boste odgovor dobili preko foruma?? To morate vprašati tistega, ki vas je pregledal, si ogledal spremembo, rast, obliko, morebitno vraščanje, morda vzel vzorec tkiva.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Po posti dobim datum operacije. Rekla je v roku 3 mesecev. Rekla je, da njej bolj zgleda kot papilom, da ne rakasto, ker sem nekadilka in stara 36.

New Report

Close