ponovno žvečenje hrane
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje…Pred približno osmimi leti sem imela težave s hrano. Najprej sem hujšala, potem tudi občasno bruhala. Shujašala sem dosti, jedla malo…potem sem se nekega dne odločila, da je tega dovolj, da bruhanje res ni zdravo…In uspelo mi je, da od takrat nisem več bruhala hrane. Niti nisem več hujšala. Po teh letih se takih skrajnih sredstev nisem več posluževala, čeprav sem včasih še malo hujšala. Ostalo pa mi je nekaj..in sicer, že takrat, ko sem hujšala, sem že pojedeno hrano včasih še enkrat spravila iz želodca v usta in jo prežvekovala…bilo mi je prijetno, lahko sem imela hrano v ustih, kljub temu, da je “drugače nisem smela”. In to se mi še sedaj dogaja, sicer ne tako zelo pogosto, ampak mi včasih prav zapaše, da imam še vedno okus, koščke hrane, ki sem jih že pojedla…gledala sem malo po netu in odkrila ruminacijo, ki naj bi se pojavljala pri dojenčkih…je to možno, da je to to? Drugače se sedaj ne obremenjujem preveč s težo, niti se ne vagam, ne hujšam… bi lahko bilo to nevarno? edina neprijetnost, ki sem jo opazila zaradi tega, so moji zobje, ki mi malo razpadajo (moja ugotovitev)…se vam zdi ta stvar (ponovno žvečenje hrane) kritična, nevarna, bi morala kaj storiti?bi me moralo skrbeti?….kako bi se lahko tega odvadila…? včasih se počutim malo nenavadno, ker vem, da drugi ljudje tega ne počnejo in to niti ni čisto “normalno”. Stara sem pa 25 let.
živjo Blesk,
prav je, da te skrbi za to, kar se ti dogaja. Ljudje imamo samo eno telo v življenju in z njim moramo delati skrbno kolikor lahko, da nam bo dolgo služilo. V bistvu je to kar počneš še vedno oblika motnje hranjenja, vendar ni tako prepoznavna kot ostale. Če se malo poglobiš vase, boš videla, da se ti misli še vedno vrtijo okoli hrane. Praviš, da se včasih pocrkljaš s tem, da hrano vrneš nazaj v usta – da v tem uživaš. Kar pa ni v redu. Užitek je bolje, da iščeš v drugih stvareh kot le v hrani. Kaj drugače počneš za to, da ti je fino?
Sama se zavedaš, da je takšno početje dolgoročno nevarno, kaže s ti pa že sadj – posledice namreč. Ko vrneš hrano nazaj v usta, je podobno kot če bi na nek način bruhala, vendar ne greš v to. Kislina pa vseeno pride do zob in ti jih uničuje – kislina načenja zobno sklenino.. Svetujem ti reden pregled pro zobozdravniku in posvetovanje z njim, vendar je dolgoročno najboljša možnost, da s tem prenehaš. Vprašanje pa je kako. Namreč dobro bi bilo, da greš h kakšnemu svetovalcu na pogovor okoli tega, da vidiš kako si, kaj se dogaja, se malo posvetuješ. Vsaj na kakšen info razgovor. Za začetek npr. na Žesnko svetovalnico, kjer dela Ana Ziherl, v jeseni pa mogoče k njej na skupino, če bosta ugotovili skupaj, da bi to bilo dobro zate.
Mogoče ne bilo slabo, da greš tudi do soebnega zdravnika, da pogleda kako ti deluje mišica zapiralka. Lahko, da je prišlo do sprememb glede tega in ne deluje pravilno, pa sedaj že avtomatsko prihaja, do vrnitve hrane v usta.
Ne misli, da si na začetku svoje poti. Daleč od tega. Je pa dobro, da pogledaš kaj lahko narediš drugače kot je sedaj, da ti zobje popolnoma ne razpadejo pa tudi za požiralnik na sploh to ni dobro. Včasih je bolje narediti korak nazaj, da potem vidiš kako naprej.
Vso srečo ti želim,
Tatjana