ponovno odvisnik?
Fant je bil pred cca.9 leti odvisnik od heroina in do danes sem verjela, da je opravil s tem, če ga ne bi dobila na dejanju, ko je snifal bel prah. Prepričeval me je, da to počne samo občasno in da je bel prah speed. Podrl se mi je svet, ne vem sploh kaj naj naredim, je to znak za alarm, prosim za pomoč,nasvete….
Pozdravljeni,
glede na to, da je v preteklosti že imel izkušnje s heroinom, bi rekla, da je to definitivno znak za alarm, saj je očitno ponovno posegel po substancah. Jaz vam svetujem, da se z njim pogovorite. Moje mnenje je, da če že takrat tega ni zmogel kontrolirati, saj pravite, da je bil odvisnik, da bo tudi tokrat slej ko prej lahko zabredel. Pa se je takrat zdravil zaradi odvisnosti?
Odgovarjala,
Špela
Zdravil se je sam, s pomočjo staršev. V tem času nisva imela nikoli problemov, ogromno pogovor….danes pa mi je rekel, da to ni nič takega, če 1x ali 2x na mesec vzame speed,da to še zdaleč ni odvisnost, sploh pa se to ne da primerjat z heroinom in da večina ljudi to jemlje,če ne to, pa je primerjal z alkoholom…..
Sem moški, ki ne uživam nobenih ” pomagal”, torej tudi alkohola ne. Počutim se svobodnega, ne ujetega…Torej sem že med tistimi, ki se ne strinjamo s trditvami vašega fanta, spoštovana pikica. Tako kot je navedla strokovnjakinja Vesna, ta trenutek se je na alarmu zasvetila – prižgala rdeča luč, sedaj poiščite zavoro, doklerlahko hitro primejo.
Veliko uspeha in poguma vam želim.
D.P. lepo si to napisal, hvala.
sova123 za tebe pa mislim, da si prekruta. saj si ne zatiskam oči, samo lahko je govorit. ne moreš ti človeka kar pustit, da propade. Ne vem res ne vem. Dejstvo je, da mu ne zaupam več, da ne grem več spat, če ne gre on….hudo je.
Njegova zadnja možnost je posvet pri strokovnjaku,grema drug teden in bomo videli kaj bo.
Najraje bi ga ….nimam besed, preveč boli dejstvo, da mi je lagal in da še vedno trdi, da to ni nič takega. Drug teden bo prelomnica v mojem življenju in upam, da se kmalu počutim bolje, saj tako res ne morem živeti….
Hm, tako je to v življenju. Ljudje lahko iste ali podobne stvari doživljamo na različne načine, kakor pač gledamo na dogodke s katerimi se v življenju srečujemo.
Vsi ljudje smo vpeti v zakonitosti na duhovnem, psihičnem in fizičnem področju. Smiselno je odkrivati te zakonitosti in jim slediti. Eni najdejo več zakonitosti drugi manj, eni jih upoštevajo drugi ne. Ob tem se porodi vprašanje zakaj je temu tako? Kako to, da jaz nebi upošteval določenih zakonitosti a vem, da bi mi pomagale v življenju, zakaj bi nehal popivati a zavedam se, da mi je kariera, družina, moje življenje ogroženo. Kaj tukaj manjka?
Večkrat je pri odvisnosti tako, da oseba ni odkrila svoje dragocenosti, svojega smisla življenja, ni odkrila lepote, ki je v njem in je za uporabiti.
Zato vsem, ki ste se odločili poiskati strokovno pomoč čestitam in iskreno želim – privoščim, da odkrijete v čem ste dragoceni in to dragocenost zaživite. VREDNO JE !
Odkrijte v sebi pogum, da boste lahko odpustili sebi in drugim ter na novo začeli GRADITI.
ČLOVEK, LEPO JE DA OBSTAJAŠ, ne glede na to kar se ti dogaja, ne glede na to kar si počel in še počenjaš! Odkrij to lepoto in jo z veseljem živi, kajti življenje ti je dano v življenje in ne v životarjenje.
Ko enkrat najdeš svoj smisel življenja, srečo in dragocenosti ne potrebuješ več strokovne pomoči da se rešiš odvisnosti. To si je vsaj enkrat, pred 9 leti, očitno že dokazal.
Niti slučajno ga ne zapusti zaradi tega! Potem se ti bo res podrl svet, a podrla ga boš ti. Vredno ga je poskusiti razumeti. Biti toleranten in razumevajoč.
Beli prah gotovo ni heroin ampak verjetno res spid (lahko je tudi kokain ali katera izmed novih substanc). Heroin je ponavadi rjavkast in bolj umazanega izgleda. Če je bil tvoj fant bil odvisnik in se je sam odvadil te razvade mu lahko samo čestitaš in ga zaradi tega še bolj spoštuješ. Nima vsak tako močne volje in poguma, da bi mu to uspelo. To kaže, da ima močan karakter in da je oseba ki lahko iz sebe naredi veliko.
Uživanje spida nakajkrat mesečno ni noben problem, morda to počne samo za spomin na stare čase ali pa, da premaga utrujenost. Ni pa speed nič v primerjavi z heroinsko odvinostjo zato, če si želi lahko tudi preneha z uživanjem. Vseeno bolje to kot pa kakšni antipsihotiki ali amfetamini na recept (ritalin, zolof).
Pogovarjaj se znjim, kot so ti svetovali že drugi. Približaj se mu ne se oddaljevati. Morda tudi sama poskusi nekoliko tega belega prahu, saj te ne bo takoj hudič vzel. Potem ga boš lažje razumela. Druga kot malo mravljincev in budnosti itak ne povzroča.
Samo dve čustvi obstajata: ljubezen ter strah. Delovanje iz strahu ponavadi ne pripelje na bolje. Delujmo iz ljubezni in upajmo na najbolje.
Vse kar si napisal je res in hvala ti za te besede, malo so mi olajšale dušo, čeprav še vedno ne razumem zakaj je to potrebno in tega ne morem zlahka sprejeti, saj to načenja najin odnos, odnos, ki je bil ves čas, lahko rečem popoln. Kot je napisal D.P. :počutim se svobodnega, ne ujetega….Se sprašujem,zakaj je tega sploh treba, razlog, da nekaj pač lahko počne, NE sprejemam in na dolgi rok se mi zdi, je najina zveza na veliki preizkušnji, saj sem v njo vložila ogromno truda in ljubezni in ne morem dovoliti, da se nekdo v moji bližini zadovoljuje na tak način. Verjetno imam res drugačne poglede na to???? Ti si napisal, da to ni nič takega, če to vzame parkrat na mesec….ampak slej ko prej je to parkrat na teden???
LP
Kot bivši odvisnik se ne strinjam z Blažem. Vsekakor pa mislim da je bolje preslišati njegov nasvet glede poizkušanja belega prahu. Ali kakršnekoli barve je. Tega si ne dopusti, ker to je siguren konec vsega. Ko zabluzita oba skupaj, je veliko težje nehat z vsem skupaj. Povem iz lastnih izkušenj.
Zanima pa me, ali sta že vseh devet let, odkar je prenehal s heroinom skupaj, ali manj? In zanima me tudi, kako je bilo pri strokovnjaku? Če sta šla?
Janez12, hvala za tvoje pisanje. Niti najmanj me ne mika, da bi probala karkoli, do vsega tega imam odpor in ni ga človeka, ki bi me prepričal v nasprotno.
Skupaj sva 7 let, ne poznava se od prej, a vem vse kar se je dogajalo z njim v tistem času. Ne bo mi rekel, da to ni nič takega, če enkrat, mogoče 2x ali 3x na mesec vzame ta prah, da to ne vpliva na najin odnos in da to še ne pomeni zasvojenost. Zakaj to sploh rabi???? Tega ne razumem in to najbolj boli.
Pa kako zaupati naprej???? Ne vem, res ne vem kaj bo. Pravi, da je opravil s tem, vendar jaz ne verjamem.
Bila sva skupaj na razgovoru pri svetovalcu za droge… ne vem, če je bilo sploh smiselno, nič novega nisem ugotovila, kar je fant rekel meni, je tudi njemu, tako, da samo verjeti še moram, da je s tem opravil, če bom seveda sploh lahko še kdaj. Res je hudo, ko imaš nekoga tako rad in verjameš v to zvezo, potem pa se ti naenkrat zruši svet.
LP
Edina realna tukaj je Sova. Predlagam, da se vprašaš, zakaj ti je toliko do tega, da rešiš njega, namesto, da bi sebe.
In zakaj bi sploh reševala nekoga, ki tega noče in to čisto dovolj jasno pokaže. Predlagam usmiljenje najprej do sebe. Kdo bo reševal tebe, ko boš dovolj v zosu zaradi tega? Ti jaz povem. Nihče. Še najmanj zagovorniki tega, da vztrajaj za vsako ceno. Vsak je sam odgovoren za to, kar počne. Tako ti, kot tudi on. Pika.
Hja, moj edini nasvet, ki ti ga lahko dam je, da se drži svoje odločitve. Če se odločiš, da mu boš stala ob strani, mu stoj. Če se odločiš da imaš dovolj, pojdi. Kakorkoli se boš odločila, ne bo lahko. Postavi mu meje in bodi dosledna. Ne dovoli mu, da jih premika. Vendar te opozarjam, da če se odločiš za boj, ne bo lahko. Niti približno. Odločitev je tvoja. Jaz bi mu stal ob strani, do prve napake. A daj mu to jasno vedeti. Če mu je kaj do vajine veze, napake ne bo. Če mu ni…
pikica 1982
PEJDI STRAN!!!!!!
Imam isto zgodbo za sabo in ne bo bolje, verjemi. Tudi če bi drogo dokončno pustil, ali res želiš vse življenje trepetati in ga kontrolirati da ne zabrede nazaj? Meni se je tudi moj smilil, revček ubogi, potrben pomoči. Ampak ali sem se tudi jaz njemu ko sem jokala in ga prosila? Ti si pripravljena vse naredit zanj, njemu pa več pomeni bel prah kot ti. Res ti polagam na srce, to so izjemno izurjeni lažnivci in manipulatorji in prepričal te bo da je najbolj ubogi in iskren na svetu. Točno ve da se ti smili in to s pridom izkorišča ker seveda rabi zagovornika. Prepričal te bo, da je drugačen od drugih in da si mu vse na svetu. Poznaš tisto šalo: “kako vemo kdaj narkoman ne laže? Ko ima zaprta usta”. Šala, ki pa drži kot pribita. Človeku znajo dobro zlesti po kožo in občutek imamo, da brez nas ne bodo preživeli. Ne boš ga rešila, saj se požvižgajo na vso podporo in pomoč. Njihov svet so izključno oni sami in droga, tebe tam ni. Moj je imel podporo tako družine kot prijateljev pa nas je vse vlekel za nos. Praviš sovi da je kruta, a on pa ni ker ti to počne in se ne ozira na to da si ti zaradi njega uničuješ živce? Do prve napake boš z njim? Ne se slepit. Če nisi zdaj dovolj močna za ga pustit, ga tudi potem ne boš. In dovolila mu boš samo še tokrat, nato pa res zadnjič, pa spet in tako naprej. Ko bo ugotovil da groziš v prazno bo veselo “grešil” naprej. Ne uničuj si življenja zaradi nekoga ki misli bolj na drogo kot nate. Jaz sem storila usodno napako in sedaj razmišljam kako bom otročku razložila, zakaj je njegova družina uničena. Zanosila sem kljub tabletkam. Ker nisem hotela poslušati pametnih nasvetov kot jih imaš tu gor še pa še, sem uničila svoje, predvsem pa otrokovo življenje. Danes bi dala vse, da bi lahko odšla od njega dokler je bil čas. PROSIM VERJEMI!!!!!